Hasan Özen
Hasan Özen
20 Mart 2019 Çarşamba 11:58
ÜRETİCİLERİMİZ SULAMA DESTEKLERİNDEN KUYU RUHSATLARI NEDENİYLE YETERİNCE FAYDALANAMIYOR

Bayram,Karaman’ın önemli sorunları arasında yer alan yeraltı sularının tüketimi ve bu tüketime bağlı  olarak çiftçilerin sulama desteklerinden yeterince yararlanmadığını bunun gerekçesinin yer altı kuyularına ruhsat alamaması olduğunu, Konya Karaman Kapalı Havzası Su Kuyusu Ruhsatlandırılması işleminin Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapıldığını ifade ederek şöyle devam etti; “Yeraltı su seviyesi kritik rezerv seviyesinin altına inmesinden dolayı bölge ruhsatlandırmaya DSİ tarafından 2012 yılında kapatılmıştır. Bölgeyi ruhsatlandırmaya kapatmak kâğıt üzerinde çözüm gibi gözükse de sahada çözüm olmadığı, açılan ruhsatsız kuyular ve su tüketimine bağlı yıllık yeraltı sularının çekildiği görülmektedir.” dedi.
İMAR BARIŞI GİBİ RUHSATSIZ SU KUYULARINA DA RUHSATLANDIRMA BARIŞI
Çiftçinin üretmek için bu suya ihtiyacı olduğunu ve bir şekilde temin edeceğini dile getiren vatandaşın illegal yollardan açtığı ve kullandığı su kuyusunu, Hükümetimizin İmar Barışı kapsamında yaptığı gibi “Su Kuyusu Ruhsatlandırma Barışı” ile de bu kuyuların kayıt altına alınabileceğini söyledi. Ancak bu şekilde Karaman ve Konya Ovası yeraltı suyunun izlenip, kontrol edebileceğini belirtti.
Projeler üreterek sahada özellikle kırsal kesimdeki vatandaşlarımıza verimli ve kontrollü su kullanımının önemli olduğunu RUHSATSIZ kuyusu olan üreticilerimiz suyu enerji fiyatı olarak hem yüksek fiyattan kullandığını ve sulama hibe projelerinden yararlanamadığını belirtti. İmar affında olduğu gibi bir defaya mahsus olarak bu kuyuların kayıt altına alınmasının mağduriyet yaşayan üreticilerimiz açısından önemli olduğu özellikle zor şartlarda ekonomik olarak girdiler oldukça yüksek olması sebebiyle devletimizin verdiği TARIMSAL sulama destekleri ve enerji bedelinden yararlanmanın üreticilerimiz açısından önemli olduğunu belirtmek isterim.  dedi.
 

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol