Hasan Özen
Hasan Özen
29 Nisan 2019 Pazartesi 10:46
HALİL KULAK; "12 MİLYON BORÇLA BELEDİYEYİ DEVİR ALDIK"

KARAMAN'ın Sarıveliler Belediye Başkanı Halil Kulak, göreve başlamasının ardından  haber sitemize açıklamalarda bulundu.
Kendisini makamında ziyaret ederek tebrik ettiğimiz Başkan Kulak, sitemiz imtiyaz sahibi Hasan Erkin Özen'in sorularını yanıtladı.

    İlçede tamamlanan seçimlerin ardından yaşanan itiraz ve YSK kararı sonrası 6 oy farkla Başkanlığa seçilen Halil Kulak, önceki Başkan Hayri Samur'un iddialarından, Belediye'nin mali tablosuna ve bir çok projelerine kadar samimi açıklamalarda bulundu.
    "BAĞIMSIZ GİRDİK KAZANDIK"
    Sarıveliler Belediye Başkanı Halil Kulak, yaptığı seçim sonu değerlendirmesinde;
    "Bildiğiniz gibi 31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimlerde Sarıveliler İlçemizde bi seçim yaşadık. Ve bir yarışa girdik. 
    Bağımsız girdiğimiz seçim yarışında yapılan itirazlar sonucunda da YSK kararı ile 6 oy farkla kazandık. 
    Karaman'da Ak Parti'nin kurucular üyesi arasında olduğunun ve partisinden istifa ederek yerel seçimlere bağımsız olarak  girildiği sorusu hatırlatılan Halil Kulak;
    "Teşkilatlarımızın tarafımıza sıcak baktığını biz biliyoruz. Biz partimizin 2001 yılında Adana kuruluş çalışmalarında yer aldık. O süreçten bugüne partimizde gerek ilçe başkanlığı, gerek büyük kongre delegeliği, gerek Milletvekili Aday Adaylığı ve Belediye Başkanlığı Aday Adaylığı süreçlerini yaşadık.
    Bu dönemde de teşkilatlarımızın, halkımızın, Milletvekillerimizin, İl Başkanımızın genel teveccühünün bizler tarafında olduğunu biliyoruz. Fakat buradaki süreçte tepede nasıl yönetildiğini bilmediğimiz için aday gösterilmedik. Tabiki siyasette halkın tercihine bakmak lazım. Halkımız da bağımsız aday olarak "Devam et" dedi. Bizlerde onları kırmadık. Ve bu süreçte de bağımsız aday olarak Belediye Başkanı seçildik.
    "HALKIMIZ BİRAZ GERİLDİ"
    Şimdi arka arkaya itirazlar geldiği için ilçede halk biraz gerildi. Yani halk iradesi tecelli etmişken seçmen kütüklerindekki seçmen sayılarında oy pusulalarındaki halk tercihinde yasa der ki "Oy'un nereye verdiliği gözlemlendiği zaman bu oy bu kişiye verilmiştir kanaati yaşanıyorsa o oy o kişiye verilmiş olarak sayılır."deniliyor.
    Ona rağmen YSK'nın aldığı kararla bağımsız adayların altındaki boşluğa sayılan oylar geçersiz sayılınca halk "biz bu kişiye oyu verdik. Ve onun altındaki ismin altına oyu basmamız ona vermediğimiz anlamına gelmez" diye bir isyana kalkıştı. Dolayısı ile de ortam biraz gerildi ama devir teslim töreninden sonra halk sukunete kavuştu ve bizde görevimize başladık. Son gazla halkımızın beklentilerine ve ilçemizin sorunlarına yön vermek için çalışmalara başladık.
    "12 MİLYON BORÇLA DEVRALDIK!"
    Kulak, "Sarıveliler'de Belediye yönetimini devraldık. Mali tabloyu incelendiğimizde şimdi 12 milyon (Trilyon) borcu gözüküyor. Tabi buradaki en büyük sıkıntı belediye şirketimiz olan Karacaoğlan Beton Santrali orası biraz belediyenin vaatlerini gerçekleştirdiği bir alan olarak kullanılmış. Dolayısı ile orada belediyeye alınamayan işçi istihdamları gerçekleşmiş. Düşünün 29 Mart'da 8 oradan ve 8 de mevsimlik işçi statüsünde işbaşı yaptırılmış. Tabi bu 16 işçinin beleidyemize maliyeti yaklaşık Sosyal Güvenlik Hakları ile birlikte 47 bin TL'yi buluyor.
    "TASARRUFA GİTTİK"
    Bizde göreve gelir gelmez bu işçilerin geri çıkışlarını yaptık. Çünkü mevcut tablada belediyemizde 36 tane daimi işçi, 4 tane eski işçi ve 40 tane işçimiz var ve sözleşmeli memurlarla birlikte 50'nin üzerinde personel sahibiyiz. Ve İş-Kur üzerinde de 40 tane işçimiz var. Yani bu kadar personele ihtiyaç olmadığı için son girenleri ilk çıkartarak belediyenin mali tablosunda tasarrufa yöneldik. Rastgele kullanılmayan araçlarımızı da ortadan toparladık. Sadece genel ihtiyaçlar kapsamında çalışmalar yürütüyoruz. Ama beton santralimizin yaklaşık 2 milyon 762 bin lira borcu gözüküyor. Borç önemli değil ama. Borcun ödenebilirliği tıkandığı için şu anda belediyenin sisteminin yürütülmesinde zorlanıyoruz. Ama önümüzdeki bir kaç aylık zaman diliminde bunları aşacağımıza inanıyoruz. 
    "DENETÇİ İSTEYECEĞİZ"
    Diğer konularla ilgili detay çalışmaları biz yerel yönetimler Derneği aracılığı ile veya Belediye Meclis kararı ile bir denetçi çağıracağız. Genel tabloyu incelettireceğiz. Eğer açıklarda hassasiyetlere dikkat edilmeden işler olmuşsa açığa çıkacak. Bu tabloyu da daha sonra halkımıza ve basına detaylı bir şekilde paylaşacağız.
    Belediyemizin iller bankası dışında gelirleri yok denilecek kadar az. Daha önce kira gelirleri biraz yüksekti. Son 4 yıllık dönemde belediyemize ait yaklaşık 8-9 milyon liralık mülk satışı gerçekleştirilmiş. Ve bunların karşılığında 12 milyon borcu da koyduğunuz zaman 25 milyona yakın bir değer kaybı söz konusu. Yani bu gelirler kaybolmasaydı şimdi aylık 20,25 işçinin de giderlerini karşılıyor olabilirdik. Ama şimdi şu an o gelirler yok edilmiş. Elimizde belediyeye ait halen mülkler var ama halkın rağbet göreceği ve satışa uygun olmayan alanlar kalmış. Yani paraya döndürecek elimizde belediyeye yük olan değerler varsa onları da tamamen elden çıkaracağız. Artık vatandaşa yönelik hizmet olarak çalışmalara başlayacağız.
    "HAYRİ SAMUR'UN İDDİALARI"
Başkan Halik Kulak, seçimi kaybeden Hayri Samur'un Karaman'da düzenlediği basın toplantısında "Günü kurtarma değil gelecek yüzyıllar için çalışma yaptık ama fırıldaklar 120 bin lira belediyeye borcunu ödememek için öbür yandan bir diğeri belediyeye olan 70 bin lira borcunu ödememek için film fırıldak yaptılar. Davasına ihanet eden adamın yanında yer aldılar."açıklamalarına da karşılık vedi.  Başkan Kulak;
    " Babam bu bölgede 20 yıl belediye başkanlığı yapmış birisi. Babam vefat edeli 15 yıl oldu. Bunun üzerinden babamdan sonra Sarıveliler'de Belediye Başkanlığı 2 dönem yapıldı.  Babam döneminde sıfır borç ve belediyenin de kasasında 60 bin TL'ye kadar para vardı. Her döneminde de hiç borçlanmadan dönemini tamamlamış ve ilçe oluşundan tutun da bugün üzerinde oturduğumuz belediye binası da dahil bütün kamulaştırmalar ve yerlerin istihdamı planlamaların tamamı babam döneminden kalmadır.
    Yani bunlar daha sonraki 15 yıllık dönemde belediye yönetiminde iken 1 metrekare yer kamulaştırmadığı gibi kamulaştırılmış alanları da hoyrat şekilde kullandılar. Düşünün Beldiyemize ait iş merkezi ve Recep Konuk İş Merkezine ait binanın bundan 30 yıl önce yan tarafından örnek bina yapıldığı halde 7 metre yoldan geri çekilerek yapılmış. Bu yeni bina da yolun 7 metre içine sokularak yapılmış. Yani burada belediye alanları yolları genişletme örneği göstermesi gerekirken kamusal alanları daraltmaya yönelik hamleler yapmış. Ve bu da vatandaşa örnek teşkil etmiş. Ve imarcılık konusunda da son derece başarısız bir hamle yapılmış. Oradaki bina zaten belediyeyi büyük bir sıkıntıya sokmuştur. Normal şartlarda o bina yer parası hariç belediyeyey 6,5 milyon ve faiz gideriyle birlikte yaklaşık 7,5 milyon liraya ve yer parası da dahil 8,5 milyon liraya mal olmuştur. Emsal değerde daha büyük bir binayı vatandaş 2019 verileri ile 4 milyon 800 bin lirtaya mal etmişken burası 8 milyon küsür lira belediyenin kasasından çıkmış bir para gözüküyor.
    Dolayısı ile burada da 4 milyon liraya yakın belediye zarara uğratılmıştır. Geçmişte babam döneminde bir zarar söz konusu olduğunu zannetmiyorum. O tür bir veri varsaki zaten Hayri Samur öncesinden ortaya çıkmaya lazımdı ki o dönem belediye başkanlığı görevini yapan Salih Düzenli bey, her zaman babamı takdirle anmıştır. Ve babam kasayı artılarla bırakıp gitmiştir. O günkü yoksulluk ve çaresizlere rağmen. Böyle bir şeyin olacağına inanmıyorum."dedi.
    "PROJELERİMİZ"
    Şimdi biz Sarıvbeliler İlçemiz için yaklaşık 22 tane yan kolları olan ana proje belirledik. 
Burada kamuda çalışan adliye olsun, emniyet olsun diğer kamu binaları olsun öğretmenlerimiz var sağlık çalışanlarımız var ilçedeki en büyük sorun sosyal donatı alanlarının olmamasıdır. Alt yapı eksiklikleridir. Şimdi bizim ilçemizde öncelikle "Vadi Kültür Parkı" adı altında yaklaşık bu şehrin kesim noktası olan alt bölgede bir vadimiz var. Bu bölgede sosyal kültyürel faaliyetlerin yürütülebilceği spor alanlarının yürüyüş alanlarının piknilk alanlarının olduğu bir kültürel park haline dönüştüreceğiz. Ve bütün ilçenin 11 mahallesinin yaklaşık 8 tane ortak noktasında her mahallede hizmet edecek mini parklar oluşturacağız. 
    "BİR ÇOCUK PARKI BİLE YOK"
    İlçemizde şu an bir tane bile çocuk parkımız bile yok. Yani halkın genelinin rahat nefes alacağı alanlar oluşturacağız. Tabi bu 22 projede hedefimiz en az yüzde 80'lik kısmını gerçekleştirmek olacak. DSİ (Devlet Su İşleri Müdürlüğü), bölgemizde ıslah çalışmalarını tamamlar tamamlamaz yüzeysel çalışmaları da biz tamamlayacağız. Yani ilk etapda 1 km'lik vadiyi; 2. etapta da diğer 1 km'lik alkanı DSİ ile eş güdümde "Kültür Park Projesini" inşallah gerçekleştireceğiz. Tabi bunun yanında sosyal spor ve halkın genel ihtiyaçlarına dönük alanlar ile eksik kamu binalarının yerleşkelerinin ve alanlarının oluşturulması gibi geniş anlamda da çalışmamızlarımız olacak."dedi.


 

Son Güncelleme: 29.04.2019 11:19
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol