Hasan Özen
Hasan Özen
19 Mart 2019 Salı 12:49
İYİ PARTİ'Lİ BAYRAÇ'DAN ÇÖLYAK HASTALIĞINA KARŞI ÇÖZÜM PROJESİ

ÇÖLYAK'A PROFESYONEL ÇÖZÜM
Karamanda yaşayan Çölyak hastalarının ve gluten hassasiyetine sahip vatandaşlarımızın güvenilir, ekonomik bir şekilde ihtiyaçlarını temin edebilmeleri için, insanların ihtiyacını karşılayacak karabuğday ekiminin yapılacağını belirten İYİ Parti Karaman Belediye Başkan Adayı Zühtü Bahadır Bayraç;
"Genetik bir hastalık olarak tanımlanan çölyak, her yaşta ortaya çıkabilir. Çocuklarda tanısı daha kolay konulan bu hastalık büyüme geriliği, sebepsiz karın ağrısı, iştahsızlık, hazımsızlık, gaz şikâyetleri, yağlı ve kötü kokulu dışkılama gibi belirtiler gösterir. Günümüzde her 200 kişiden birinin sorunu haline gelen Çölyak hastalığının nedenini, yiyeceklerin içinde bulunan glüten maddesi oluşturuyor.
Karaman'daki Çölyak hastalarının ve gluten hassasiyetine sahip olan insanların ihtiyacını karşılayacak karabuğday ekimi yapılacaktır.
İlimizde ikamet eden çölyak hastalarının ve gluten hassasiyetine sahip vatandaşlarımızın güvenilir, ekonomik bir şekilde ihtiyaçlarını temin edebilmeleri için, Gluten içermesi ihtimali olan yiyeceklerin glutensiz gıda maddeleri ile aynı yerde bulunmaması önemlidir. Glutenli gıdaların glutensiz gıdalara temas etmemesi için bu maddelerin ayrılması gerekir.
Ekmek, erişte, pasta, hazırlığı sırasında glutenli gıdalara değmiş, bulaşmış çatal kaşık süzgeç tabak v.s gereçler kesinlikle Çölyaklı kişilerin gıdalarına dokundurulmamalıdır.
İnce bağırsakta tahribata yol açarak hastalıklara neden olabilmesi için bir çay kaşığı un, buğday ya da bulgurun sekizde biri yeterli olmaktadır. Yani bu miktar bile zararlıdır.
Karabuğday, mısır ve pirinç unlarından ya da bu unların karışımından ekmek, erişte, kek, pasta ya da mayalı üretimini sağlayacak merkezi bir yerde  iki aşamalı mutfak tahsis edilecektir.
İlk aşamada karabuğday, mısır, pirinçten un elde etmek için kaliteli küçük ev tipi değirmenler hizmete girecektir.
İkinci aşamada ise Çölyak hastası veya yakını olan halkımızın elde ettikleri unları istedikleri gibi rahatça kullanmaları ve arzuladıkları ekmek, pasta, erişte.. vs üretebilmeleri için mutfak kurulacaktır.
Bu mutfakta üretilen glutensiz ürünlerin Karaman Devlet Hastanesi, okullar ve ihtiyacın olduğu kurumların kantin ve yemekhanelerine ulaştırılacaktır.
9 Mayıs Dünya Çölyak Gününün bulunduğu hafta okul ve kurumlarda, öğrenci, gıda üreticisi ve halkın Çölyak hastalığına karşı farkındalığının artırılmasına yönelik organizasyonlar (seminer,  eğitim vb. ) düzenlenecektir."dedi.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol