16 Aralık 2016 Cuma 21:02
Zincir Nasıl Takılır?

Kış aylarının gelip karlı ve buzlu havların kapımızı çaldığı bu dönemde en büyük tehlikelerden biriside buz tutmuş ve kar yağmış yollarda araç kullanmaktır.

e-karaman haber sitesi olarak, Bu tehlikeyi bir nebzede olsa azaltarak güvenli bir sürüş sağlayan zincir nasıl takılmalıdır bu makalemizde bu konuda klavyemiz işlediği sürece bilgilendirme yapmaya çalışacağız.                       

 Kar Zinciri Nedir?

Buzlu ve karlı zeminde tekerleğin boşa dönmesini engelleyerek ekstra tutunma sağlayarak sürüş dinamiğinin korunmasını sağlayan tekerleklere taktığımız aparattır. Kış aylarındaki en büyük yardımcımızdır.

Kar Zinciri Çeşitleri     

 Özellikle son zamanlarda farklı pratik ve çabukluğa yönelik olarak çeşitli kar zinciri ve ya kar paleti çeşitlerinin ortaya çıktığını görmekteyiz. Bunlar tek kullanımlık plastik kelepçelerden bildiğimiz anlamdaki zincirlere kadar geniş bir yelpazede piyasada boy göstermektedir. Zincir seçimini yaparken lastik boy ve ebadınızı göz önünde bulundurmak gerekir.

Takarken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Öncelikle kar zincirinin yanında ne olur ne olmaz çekme halatı bulundurmalıyız. Ayrıca zinciri takarken ellerimizi koruyacak birer çift eldivende olmazsa olmazlardandır. Takma aşamasında şunları göz önünde bulundurmalıyız:

1) Zincirler çekerin olduğu lastiklerin arkasından yere doğru serilir.

 2) Esnek çelik halatın kırmızı olan bölümü jant hizasında kitlenir.

 3) Sarı renkli halat fosfor boyalı kilide takılır.

 4) Çelik halat geriye itilerek zincir lastiğe tam olarak oturtulur.

 5) Yeşil renkli gergi zincirinin yeşil fosfor boyalı U kilitlemeden geçirilerek kilitlenir.

 6) Yeşil gergi zincirinin yeşil fosfor boyalı plastik kılavuz yuvasından geçirilerek gerilerek ucundaki lastik kanca çevre zincirine takılır ve 7 - 100 m sonra zincir tekrar gerilir

Zinciri taktıktan sonra dikkat etmemiz gereken hususlarda şunlardır:

 - Aracın hızı 50km/s geçmemelidir. Çünkü belirtilen hızın üstünde zincirin kopma ve araca zarar verme riski vardır.

 - Virajlarda dikkatli olunmalıdır. Hızlı girilen virajlarda zincir lastiğin bir bölgesine toplanır ve gerilmeden dolayı kopabilir.

 - Zinciri belli aralıklarla kontrol edilmeli, gevşemeler göz önünde bulundurulmalıdır.

 - Zincir aracın balans ayarına zarar vereceğinden gereksiz yerlerde zincir çıkarılmalı ve ön takım ve balans ayarları kontrol ettirilmelidir.

e-karaman.com / özel haber

Son Güncelleme: 16.12.2016 21:02
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol