14 Aralık 2016 Çarşamba 23:31
Ana arı üretimi 2017 ve Türkiye'de arıcılık

Türkiye dünya  genelinde arıcılık açısından önemli bir ülke.  Dört mevsimin bir arada yaşandığı geniş coğrafyası ile gezgin arıcılığa elverişli bir ülke. Arıcılığın yaygın olması bal üretiminde dünya ikincisi olmamızı sağlıyor.

e-karaman haber sitesinin edindiği bilgilere göre, Binlerce arı kolonisinin olduğu Türkiye’de ana arı kullanımı her sene artarak devam ediyor.

Assale arıcılık son  on iki yıldır Türkiye’de ana arı üreten bir işletme. 36 yıllık arıcılık tecrübesi ile ana arı üretimine önem veren Ali Bircan, ülkemizdeki arıcılık sektöründen umutlu.  Ana arı kovan için önemli. Arılıkta iyi cins kraliçe arı kullanıyorsanız bal veriminin iyi olduğu yıllarda üretiminiz çok fazla oluyor. Eğer mevsim kötü ise arılar ne kadar iyi olursa olsun yapacak bir şey yok. Ama flora güzelse ve arıların ırkı korunmuşsa  bal  verimine yansıyor.

Assale arıcılık üretime başladığı günden bu yana Kafkas ana arı üretimi yapıyor. Her iki senede bir işletmedeki tüm ana arıları yenileyen işletme üretimdeki ırkın korunmasına önem veriyor. Türkiye’de ana arı kullanımı son on yıldır artmaya başlamış durumda. Osya Avrupa, Amerika ve diğer dünya arıcıları neredeyse 100 yıldır ana arı kullanımına önem veriyorlar. Diğer ülkelerde kargo ve gemi taşımacılığının yağın olması nedeni ile paket arıcılığın gelişmiş olması yıllardır ana arı kullanımına olanak veriyor.

Türkiye arıları yıllardır kendi kolonisinden çoğaldığı ve işletmede birçok ırk olduğu için 25 defa melezleşmiş durumda. Bu arıcılık sektörü için olumsuz bir durum. Bu günün şartlarında tarladaki bir çiftçi en güzel tohumu kullanırken arıcıların kendi ana arılarını üretmeye kalkması bal üretimine zarar veriyor.

Sertifikalı ana arı kullanmak ırk özellikleri korunmuş arılar ile bal üretmek demek. Kafkas ana arısı uysal ve hortumu uzun olan bir ırk. Bal hasat mevsiminde floranın iyi olması durumunda iyi bal alabileceğiniz bir arı ırkı.

Assale arıcılık 2017 yılında da Türkiye arıcılarına üretim yapmaya devam edecek. 2017 yılında ana arı gönderimleri nisan ayının ortalarında başlıyor. Arıcılar 0537 288 4247 numaralı telefon ile Ali Bircan’ı arayarak bilgi alabiliyorlar.

e-karaman.com / Özel Haber

Son Güncelleme: 14.12.2016 23:31
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol