Hasan Özen
Hasan Özen
28 Mayıs 2020 Perşembe 13:04
AYRANCI’DA TARIM ATAĞI

Ayrancı’da KOP’la üretim atağıAyrancı İlçe Tarım Orman Müdürlüğü KOP Projesi ile hayata geçirilen çalışmaları aktardı.

Yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi;

“12.000 nüfuslu Ayrancı’da 250.000 adet küçükbaş hayvan varlığı mevcut. Yoğun olarak yapılan küçükbaş hayvancılığını geliştirmek için 1500-3000 metre rakımlarda hayvancılıkla uğraşan  üreticilere hayvan ve insan refahını artırmak için kurumumuz ve KOP İdaresi Başkanlığımızla beraber 2017 yılında 1.848.370,00 TL tutarında 29 adet portatif küçükbaş hayvan barınağı ve üreticilerimize de 29 adet modern karavanlar temini yapılmıştır.

Böylelikle daha önce meraya yapılamayan ağıllardan dolayı hayvan varlığını artıramayan üreticilerimiz modern hayvan çadırları ile tanışmış oldu, kuzu ölümlerinin önüne geçilmiş ayrıca et ve süt verimi ciddi anlamda artmış oldu. En önemlisi yem maliyeti ciddi anlamda azalmış oldu.”
 
Yapılan açıklamada Ayrancı’da hayvancılık ve tarımsal faaliyetlere ilişkin bilgilere de yer verildi:

“Küçükbaş hayvancılık Ayrancı’da temel geçim kaynaklarının başında gelmektedir. Toplamda ilçe ve köylerde yıl içerisinde değişmek suretiyle  yaklaşık 250.000 küçükbaş hayvan bulunuyor. Bu sayının yaklaşık %65’ ini yayla kültürü olan köyler oluşturuyor.
 
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği meraya dayalı olarak yapılıyor.

İlçede geniş yayla potansiyeli mevcut olup yetiştiriciler hayvanlarını yılın  yaklaşık 3 ayı yaylaya götürmektedirler.

*Modern karavanlar sayesinde üreticilerimizin temel ihtiyaçları karşılanmış ayrıca yaylada kalma süreleri uzamış dolayısıyla yem maliyeti de düşmüştür. Karavanlarda bir ailenin kalabileceği yeri, banyosu wc si ve televizyon gibi üniteler mevcut olup şehirde yaşayan bir insanın konforu ile yaylada kalan bir insanla hiçbir farkı kalmamıştır.”
 
KOP İLE KADIN ELİ ÜRETİME DEĞİYOR SÜTÜMÜZ DEĞER KAZANIYOR PROJESİ
 
Ayrancı için Obruk Peyniri de büyük önem taşıyor. Tarihi ve kültürel miras olması yanında dünyanın en iyi 5 peyniri arasında gösterilen coğrafi işaretli Obruk Peynirini  İlçe Tarım Orman Müdürlüğü ve KOP İdaresi Başkanlığı bir proje ile geniş kitlelere tanıttı.
 
Böylelikle peynirin gerçek değerinde pazarlanması sağlandı.

Söz konusu proje kapsamında dünyada ilk olarak seyyar tip süt işleme tesisi üreticilere  verildi.

Amaçsa yaylalarda katma değere dönüşen sütün hijyenik şartlarda işlenmesini sağlamak ve yöresel ürünleri ön plana çıkarmak.
 
Bir diğer amaçsa üreticileri marka ile tanıştırmak.
 
Proje kapsamında bir de kooperatif kuruldu.
 
Soğuk hava deposu tadilat işlemleri yapılan kooperatife e ticaret sitesi de kuruldu. Böylece üreticinin pazar sorunu da çözülmüş oldu.
  
Peynire ilişkin yapılan çalışmalar dünyaca ünlü ‘national geographic’dergisinde de yer buldu.
 


MERALAR KOP İLE ISLAH EDİLEREK VERİMLİ HALE GELİYOR PROJESİ
  
Söz konusu projeye ilişkinse şu bilgilere yer verildi: İlçemizde bulunan 250.000 adet küçükbaş hayvan varlığının yaklaşık % 70 ini yayla köylerimiz oluşturmaktadır. Mera hayvancılığı ilçemiz için önemli bir etkendir. Proje kapsamında atriplex, kochia gibi çalımsı bitkilerin yanı sıra otsu bitkilerinin de fide şeklinde 300 da alanda yaklaşık 850.000 adet mera ıslah çalışması yapılmıştır. Bu sebepten dolayı kışın bile üretici yem maliyetini düşürmek için mera da hayvanı için yeşil aksamlı bitki bulabilecektir.
 
KOOPERATİFİMİZ KOP İLE DAHA GÜÇLÜ PROJESİ

*İlçemizde bulunan kooperatiflerin etkinliğini artırmak ve üreticilerin tarımsal faaliyetlerini kolaylaştırmak için makine ekipman parkı kurulmuştur.
 
 KOP İLE BAKLİYAT SINIFLAMA VE PAKETLEME PROJESİ
 
Ayrancı Ziraat Odası Başkanlığı ile çiftçilerin kendi tohumlarını kendileri üretebilmeleri için tohum eleme sınıflama ve paketleme tesisi kuruldu. Üreticiler artık kendi tohumlarını kendileri üretebilir hale geldi.
 
AYRANCI’ DA KOP İLE YAZ SERACILIĞI BAŞLIYOR PROJESİ

*İlçemizde alternatif ürün yetiştiriciliğini desteklemek, birim alandan maksimum verim alınarak çiftçilerimizin gelir düzeyini artırmak için bu yıl ilçemizde ilk defa yaz seracılığı projesi desteklenmiştir. Proje kapsamda 9 adet her biri 1050 m2 olmak üzere toplamda 9450 m2 sera kurulumu sağlanmıştır.

*Projemizde ki amaçlardan bir tanesi de kendi kendine yeten şehircilik anlayışını oturtmak ilçenin belli dönemindeki sebze ihtiyacına cevap vermek projemizin amaçlarındandır.

*Son 3 yılda kurumumuz tarafından 6 adet proje de sona gelinmiş ve toplamda yaklaşık 4.250.000,00 TL yatırım yapılmıştır.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol