20 Ağustos 2016 Cumartesi 11:42
Emlak Değeri Nasıl Öğrenilir?

Her geçen gün büyüyen emlak sektörü, hem istihdam, hem de ekonomiye katkı açısından günümüzün en önemli sektörlerinden birisidir. Gayrimenkul yatırımcıları ve çalışanları ve sektörün meraklıları, sektörü yakından takip etmekle beraber, ulusal ve global değerleri de bir yandan takip etmektedirler. Emlak ve gayrimenkul değerlerini etkileyen faktörler arasında dolar kuru, ülkenin ekonomik durumu, bölgesel yatırım olanakları ve daha birçok faktör bulunmaktadır.

Bu bağlamda Emlak Değeri Nasıl Öğrenilir sorusunun cevabı olarak konunun profesyonelleri bulunmaktadır. Bu profesyonel kişiler yukarıda da bahsettiğimiz gibi sektörü ve ekonomiyi yakından takip eden kişiler olup mevcut gayrimenkule değer biçilmesini sağlamaktadırlar. Bu kişileri sıralayacak olursak; Gayrimenkul danışmanları ve banka expertizlerini örnek verebiliriz. Bunun yanında gayrimenkulün bulunduğu bölgedeki belediyeler de yardımcı olmaktadırlar. Kısaca değindiğimiz bu konuları sırayla açıklayalım;

 - Gayrı Menkul Danışmanları;

Gayrı menkul sektörünü yakından takip eden ve alım satımları gerçekleştiren bu kişiler, bulundukları bölgeyi iyi tanımakta ve emlak sektöründe öncülük etmektedirler. Bir gayrı menkulün fiyatını belirlerken mevcut şartları göz önüne alarak ortalama bir fiyat belirleyebilirler.

 - Banka Expertizleri;

Gayrimenkule en doğru ve kesin fiyatı belirleyen kişilerdir. Mevcut emlağın hem bölgesel, hem de yapısal özelliklerini göz önüne almakla beraber, ulusal ve global piyasa koşullarını da göz önüne alarak emlağa en uygun fiyatı belirlemektedirler. Genellikle profesyonellik ve kesinlik açısından emlağa fiyat belirlemede banka expertizleri kullanılmaktadır.

 - Belediyeler;

Emlağın bulunduğu bölgedeki belediyeler, emlağın fiyatını belirlemede diğer önemli bir unsurdur. Bölgeyi iyi tanımaları, gayrimenkullerin imar durumları vb. gibi faktörler emlağın değerini saptamada çok önemli unsurlardır.

 - Diğer Faktörler;

Mevcut gayrimenkulün değerinin belirlenmesinde binanın yaşı, kullanılan malzemelerin kalitesi, emlağın metre karesi, bulunduğu bölgenin ve arsasının değeri de emlak değeri belirlemede diğer önemli unsurlardandır.

e-karaman.com

Son Güncelleme: 20.08.2016 11:42
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol