20 Ağustos 2016 Cumartesi 11:50
Emlak Vergisi Değeri Nasıl Hesaplanır?

Arsa, ev, işyeri ve arazi gibi gayrimenkul sahipleri tüm taşınmazlar için 1319 sayılı kanun uyarınca emlak vergisi ödemesi zorunluluğu bulunuyor. Emlak vergisini gayrimenkul sahibi ödüyor. Elbirliği olarak tapuda taşınmazın malikleri zincirleme olarak hepsi vergiden sorumlu oluyorlar. Gayrimenkul üzerinde hisseli yani paylı olarak hak sahibi olanlar ise üzerlerine düşen hisseleri oranında vergi ödemekle sorumlu oluyor.

Gayrimenkul alırken satın alan mülkiyet sahibi ya da sahipleri tapuları ile birlikte belediyelerin emlak servisine beyanda bulunuyorlar. Gayrimenkul malikleri emlak beyanlarını vermek ve beyanlarına göre de üzerlerine düşen miktarda vergilerini ödemekle mükelleftir. Peki, Emlak Vergisi Değeri Nasıl Hesaplanır diye sorarsak. Emlak değerleri belediyede kayıt altına alınan değeri üzerinden, taşınmazın türüne göre belirlenmiş olan gayrimenkul vergi oranı hesabı ile bulunuyor.

Gayrimenkullerin emlak vergi oranları 4 yılda bir oluşturulan değerlendirme komisyonu tarafından belirleniyor. Kurulan komisyon gayrimenkul vergi oranları arsa ve arazinin asgari metrekare birim değerlerini takdir eder. Belirlenen oranlar, komisyonun takdir işlemlerini tamamladığı yılın ardından gelen bütçe yılından itibaren uygulanmaya başlar. Emlak vergi oranları konut türündeki bir gayrimenkulde büyükşehir olan bir yerleşimde binde 2,büyükşehir statüsünde olmayan bir yerleşim yerinde kalıyorsa binde 1 olarak hesaplanmaktadır.      

İşyerlerinde ise büyükşehir sınırlarında binde 4,büyükşehir olmayan yerlerde binde 2 olarak, arazilerde büyükşehir sınırlarında binde 2,büyükşehir dışında binde 1 olarak uygulanıyor. Arsalarda büyükşehir sınırları içinde bu oran binde 6,büyükşehir dışında ise binde 3 olarak vergi oranı hesaplanıyor. Emlak vergisi yılda iki taksit olarak alınmakta. Birinci taksit mayıs ayı sonunda, İkinci taksit ise kasım ayı sonuna kadar ödeniyor.

Ayrıca bakanlar kurulu tarafından çıkarılan kararla, emekliler, gaziler, özürlüler, şehit dul ve yetimleri 200 m2 geçmeyen, kendilerine ait sadece tek meskeni olan ve bu meskende ikamet edenler, belediyelerin emlak servisine müracaat etmeleri halinde emlak vergisinden muaf tutuluyor. Emlak vergisi muafiyetinden faydalanmak için gelir getirici ve ikamet ettiği meskenden başkaca bir taşınmazı bulunmaması gerekiyor.

e-karaman.com

Son Güncelleme: 20.08.2016 11:50
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol