30 Haziran 2017 Cuma 15:10
Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Ev satın alırken ise en çok kafa karıştıran konulardan biri ise net – brüt alanların farkı olarak göze çarpıyor. Projeye ya da konuma göre farklılık gösteren bu fark, hesaplanma yapılmadığı zaman ev satın alanlarda olumsuz sonuçlar yaratabiliyor.

Bilinçli Tüketici Ne Yapar?

Eğer ev satın alımı konusunda bir bilinçli tüketici olduğunuza inanıyorsanız, öncelikle almaya niyetlenilen evin ya da konutun fiyatına bakılarak metrekare hesaplaması yapmanız gerekiyor. Bir konutun net ölçümü içerisinde duvarlarının da dahil olduğu net alanlar hesaplanır. Yani net alanlar salon, mutfak, banyo, tuvalet, salon ve balkon gibi evin tüm bölümlerinin kullanım alanlarına bakılır. Bir evin brüt ölçümüne bakılarak fiyatlandırma yapılır ise; bilinçli tüketici olarak havalandırma boşlukları da dahil asansör boşluğu, merdiven boşlukları gibi her alanın hesaplanması gerekir.

Yukarıda bahsetmeye çalıştığımız net ve brüt hesaplama arasındaki fark ise, ev alırken yapılan hesaplamalarda oldukça önemlidir. Piyasa üzerinde bazen yüksek metrekare hesabı yaparken dairenin fiyatını da arttıran bazı firmalara aldanmamak için bu fark ayrımı bilmek ve buna göre bir fiyatlandırma çalışmak önemlidir.

Sadece Fiyata Bakmayın

Ev satın alımı yaparken sadece fiyata değil, ev ile ilgili tüm özelliklere bakılması gerekiyor. Buna odaların kullanışlılığı da dahil oluyor. Ev satın alacak kişilere öncelikle evin tüm bölümlerini gezmeleri ve ellerine metreleri alarak ölçümlerini yapmanız öneriliyor. Eğer ölçüm yaparken herhangi bir sıkıntı yaşar ya da kendiniz ölçüm yapmak istemezseniz de bu sefer Tapu müdürlüğüne giderek evin planını gösterebilir, inceleme yapmalarını isteyebilirsiniz. Bu işlem resmi olarak da tüm ölçümleri gösterdiği için aklınızda başka soruların kalmasını da engelleyecektir.

Düzenlenen yeni İmar Kanunu’na göre artık metrekarelerin kesin net değerleri ortaya çıkıyor. Yani düzenleme yapılacak olan proje üzerinden de tüm alanların metrekarelerini net olarak görebilirsiniz.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol