21 Ağustos 2016 Pazar 12:49
Gayrimenkul Değeri Nasıl Hesaplanır?

 Gayrimenkullerin alım-satımlarında fiyat belirlemede emlak değeri belirleyici bir faktördür. Emlak değerine göre bir hesap yapılır ve fiyat biçilir.Emlak değeri nasıl hesaplanır? Öncelikle bulunduğunuz semtin etkisi çok büyük. Semtinizde bulunan alışveriş merkezleri, eğlence merkezleri, önemli konut projeleri, hastane, yaşayan nüfusun ekonomik durumu gibi özellikler semtinizin arsa gibi gayrimenkullerde emlak değerinin artmasına neden olur.

Örneğin semtinizin arsaları, o yıl belediyenizin çıkarmış olduğunu emlak değer tespitine göre o bedeller arasında değişmekte. Değişimlerde bulunduğu konum ve çevresiyle alakalı faktörlerden düşük veya yüksek bir değer sahibi olabilir.Örneğin bir arsa; caddeye yakın mı, kaç yola bakıyor, hastaneye yakın mı, hangi alt yapıları bulunduruyor( elektrik, doğal gaz, su), önemli eğlence merkezleri, alışveriş merkezleri var mı gibi faktörler arasının değerini şekillendirmede önemli bir yer ediniyor.

 Bir diğer önemli etkende arz-talep ilişkisi. Bir yer ne kadar istenir, talep edilir ise o kadar fiyatı, değeri artar. Örneğin mahallenin önemli caddesi, A caddesi olsun. Bir de mahallenin dağa yakın sokağı B Mahallesi olsun. A sokağında konum itibariyle alt yapı, merkezler itibariyle ve en önemlisi talebin fazla olmasıyla metrekaresi 250-500tl iken; B sokağında bu kriterler göz önünde bulundurup metrekaresi 100-150tl veya 100-200tl civarında olabilir. Emlak değeri nasıl hesaplanır? Sorusunda arz-talebinde etkisini görmüş oluyoruz.

Biraz da ev, konut Emlak Değeri Nasıl Hesaplanır konusunda durmak gerekirse; konutun bulunduğu konum çok önemli. Merkezi konumda bulunması, ulaşım olanaklarının zengin olması, dairenin cephesinin ışık alan cephe olması, manzaraya sahip olması, konutta asansörün olması, konutun bir havuza sahip olması, eğlence merkezlerine yakın olması, ortak kullanım alanlarının( spor salonu, sosyal tesisler vb.) bulunması gibi özellikler konuta ek değer katan özelliklerdir.Emlak değeri bu özelliklere bakılarak hesaplanır. İyi günler.

 

Son Güncelleme: 21.08.2016 12:49
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol