Hasan Özen
Hasan Özen
24 Mayıs 2018 Perşembe 08:14
Sanayiciyi Elektrik Çarptı!

Büyük sanayi kuruluşlarının kullandığı elektriğe 1 Nisan 2018’den itibaren zam geldi. Büyük sanayi kuruluşları artık normal tarifeden değil, ‘son kaynak tedarik’ adı altında yeni elektrik tarifesine göre fatura ödeyecekler. Tebliğe göre nisan ayında uygulamaya geçen yeni tarife, büyük sanayi kuruluşlarının elektrik fiyatlarına ‘örtülü zam’ yapılmasına neden oldu. Faturalarda Nisan ayı ile Mart ayı arasında yüzde 32,38 oranında artış olduğu gözleniyor. Bu artış özellikle OSB’lerde yatırımları bulunan yabancı yatırımcıyı kaçırtacak. Yeni yatırımlara da engel olacak.

Resmi Gazete’de 20 Ocak 2018’de yayımlanan ‘Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ’ kapsamında Nisan 2018’den itibaren yüksek tüketimli sanayi kuruluşlarına, normal sanayi tarifesi yerine yeni formülle belirlenen tarifeden fatura kesildi.

Bu yıl için 50 milyon kilovatsaat ve üzerinde elektrik kullanan sanayi kuruluşları yüksek tüketimli aboneler olarak kabul edilecek ve ‘son kaynak tedarik’ tarifesiyle faturalandırılacaklar. Bu tarifede elektrik satış fiyatı; piyasadaki elektrik fiyatı ile yenilenebilir enerji kaynakları destekleme mekanizmasının birim maliyeti esas alınıp, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yıllık açıklayacağı katsayı ile çarpılarak belirlenecek. Bu yıl için 1.128 olarak açıklanan bu katsayı, enerji maliyeti dışında kalan faturalama, müşteri hizmetleri, işletme giderleri, yatırım, perakende satış hizmet maliyeti ile makul kâr kalemlerini kapsıyor.

Yüzde 32,38 arttı 
Karaman Organize Sanayi Bölgesinde Mart ayında elektrik birim fiyatı 0,2197 iken Nisan Ayında yapılan zamlarla birlikte ise 0,2908 olduğu gözleniyor. Yapılan bu artışlar faturaları kabartırken Karaman ekonomisinin can damarı olan Organize Sanayi bölgesinde maliyetleri artırdığı bu artan maliyetlerin ekonomiye olumsuz etkileyeceği söyleniyor.

Son Güncelleme: 24.05.2018 16:10
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol