17 Şubat 2017 Cuma 16:01
Türkiye’ye Sıcak Para Girişi Olacak

Önümüzdeki bir ay içerisinde Türkiye’nin iç piyasasına toplamda 10,3 milyar liralık sıcakpara girişinin olacağını belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü TÜBİTAK Reformu, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun yerine kurulacak Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu, Kobi Kredileri, Bilişim ve Ar- Ge konusunda atılan adımları ve başlatılan projeleri hakkında önemi açıklamalar yaptı. 

Ar-Ge çalışmaları için bütçeden pay ayrılacağını söyleyen Bakan Özlü bu konu ile ilgili olarak: Bütçe yaparken hükümet araştırma geliştirme payı koyacak. Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Fonu kuruluyor. Bu fon, bütçe içi bir fon. Meclisten geçtikten sonra Ar-Ge fonuna aktaracağız. Bunun yönetimi Başbakan başkanlığındaki komisyonda olacak. Dedi.

Ülkeye girişinin olması beklenen sıcak para ile ilgili olarak da açıklama yapan Bakan Özlü: İşletme borcunu belgelendirecek. Çalışan sayısı kriterlerden biri. İmalat sanayii öncelikli olacak. Değerlendirmeyi bilgisayar ortamında yapıyoruz. Önümüzdeki 1 ay içinde piyasaya 10.3 milyar liralık sıcak paranın girmesine sebep olacak bir çalışma. Banka, ana parayı geri alabilmesi için önümüzdeki 3 yıl içinde ödeyebilir mi ona bakıyor. Sayın Başbakanımızla da konuştum. Şartları sağlayacak herkese vereceğiz. Dedi.

TÜBİTAK reformu hakkında Çavuşoğlu şunları söyledi: TÜBİTAK reformu aslında Türkiye’nin dönüşümüdür. Son 14 yılda araştırmacı personel sayımız artarak 2016 sonunda 122 bine ulaştı. Ar-Ge harcamalarımız arttı. Geçen yıl 20 milyar 600 milyon harcama yapıldı. GSYİH’nin yüzde 1’ini geçtik. Patent başvuruları sayısı arttı ama yüksek teknoloji ürünlerinin GSMH içindeki payı artmadı. Sistemde bir problem var ve bu sistemin değişmesi lazım. Bunu 6 ay çalıştık. Yabancı bir danışmanlık şirketinden hizmet aldık. Onlar da bizimle aynı sonuçları paylaştılar. Bakanlar Kurulumuza arz ettik ve kabul edildi. Dedi.

Son Güncelleme: 17.02.2017 20:19
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol