05 Ocak 2017 Perşembe 22:19
Evlilikte uyum süreci nasıldır?

Evlilik iki insanın karakterlerinin bir potada eritilmeye çalışıldığı bir süreçtir aslında. Her birimiz farklı karakterlerle dünyaya geliriz ve bunu yaşadığımız ailede veya sürdürdüğümüz sosyal çevrede şekillendirerek kendimiz olgusunu kazanırız.

Bebekliğimizden itibaren her birimiz benlik algısını kazanır ve kişilik gelişimini sürdürürüz. Evlilik denilen olgu işte bu noktada karakter çarpışması yaşayabilir. Gün gelir hayatımızın bir noktasından itibaren bir insanla yaşamak düşüncesi oluşur.

Böylece yaşamımıza eşli olarak devam ederiz. Hayatımızın merkezi artık ben düşüncesinden biz öznesine dönüşür. Nihayetinde mutluluğumuzun anahtarı da evlilikte uyum süreci nasıldır sorusunun cevabı  bu sistemin iyi çalışmasına bağlıdır. Eşler "ben" öznesi yerine evliliklerinde "biz" öznesiyle devam ederlerse o evliliğin ömrü de o derece uzun olmaktadır. Teklik düşüncesi çokluk düşüncesine dönüşmüştür artık ve bencil egolar bir kenara atılmıştır.

Evliliklerde eşler birbirleriyle aynı uyumu yakaladıkları zaman hem mutlulukları artarak devam eder hem de içlerindeki ego savaşına yenik düşmemiş olurlar. Bunun sonucunda da boşanmalar azalmış ve mutlu bireyler çoğalmış olur. Eşler birbirlerine karşı saygılı, anlayışlı ve empatik olabilirlerse aralarındaki çatışmaları da azaltırlar. Ben dili kullanılmazsa eğer duygularında daha net ve gerçekçi olurlar.

Evlilikteki uyum süreci nasıldır sorusunun en büyük anahtarı "empati" yani karşıdaki kişinin yerine kendisini koyabilme başarısıdır. Bunu başarabilen bireyler kendileriyle ilgili duygusal problemlerde daha anlayışlı ve saygılı olmayı da başaracaklardır. Her zaman kendimizi önemseyip, odaklanmamızı kendi isteklerimiz doğrultusunda karşımızdakine dayatacak olursak başarılı bir evlilik yaşayamayız. Karşımızdakine saygılı bir dille yaklaşacak olursak evlilikteki uyum sürecini de yakalamış olacağız. Eşler arası karakter çatışmalarını da duygusal zekanın inceliklerini kullanarak önleyebiliriz. Şu da var ki evlilikte uyum süreci yaşayarak kazanılabilecek bir süreçtir. Hiç kimse evlenmeden bu konuda ahkam kesmemelidir.

Evlilikte uyum süreci nasıldır sorusunda özetle şunu söylersek yeridir. Kendimize nasıl davranılmasını istiyorsak karşımızdaki kişiye de öyle davranmamız gerekmektedir. Toplumda her başarılı ve uyumlu evliliğin neticesinde mutlu çocuklar yetişecek, bu da gelecekteki evlilik kurumlarında aynı pozitif etkiyi yaratacaktır.

 

Son Güncelleme: 05.01.2017 22:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol