admin2
admin2
12 Mart 2018 Pazartesi 10:51
BU DOĞRU MU ?

KARAMAN’DA 5 DÖNÜMLÜK “YEŞİL” SERMAYE ?

BU DOĞRU MU ?

ALİ CENGİZ OYUNU MU ?

BELEDİYE, 5 BİN 381 M2’LİK YEŞİL ALANA PARK İÇİN KAMULAŞTIRMA İZNİ ALDI; TİCARİ ALAN OLDU !

    KARAMAN’da kamuya ve vatandaşlara ait toplam 5 bin 381 m2 yani (5 dönüm)’ün üzerindeki arazinin özel bir şahsa, üstelik ihale usulüne tabi tutulmadan ticari faaliyet alanı olarak tahsis edildiği ortaya çıktı.
    İlde yetkili kurum Karaman Belediyesi’nin mücavir sınırları içerisinde yer alan Bahçelievler Mahallesi Ereğli caddesi 1129 sokak üzerinde bulunan ve ilgili Birimlerinden “PARK” için Kamulaştırma gerekçesi ile toplam 5 bin 381 m2’lik Yeşil alan, şerh sunularak Belediye Meclisinden kamulaştırma izni aldığı ortaya çıktı. Kamulaştırdığı 5 dönümlük yeşil alanın ticari tesis yapılmasına da göz yumulduğu gözlendi.
    Edinilen bilgilere göre İl Merkeze bağlı Bahçelievler Mahallesinde bulunan 1800 m2’si Karaman Belediyesi ve Karaman İl Özel İdare Kurumuna ait, 3 bin 800 m2’si ise bazı vatandaşların mülkiyetinde yer alan toplam 5 bin 381 m2’lik yeşil alan, imar için projelendirildi.
    Karaman Belediyesi ilgili konuyu Kamulaştırma gerekçesi ile Meclis Gündemine taşıyarak onayını da aldı.
    İmar kapsamında kamusal alan ve vatandaş hisseleri de dahil Belediye’nin İmar Birimi tarafından “Yeşil Alan” yapılacağı gerekçesi ile kamulaştırma işlemleri yapıldı.
    Karaman Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü de, kamulaştırma bildirgesini Mali Faaliyet Raporunda bildirdi.
    Karaman Belediyesi 2016 yılında 46 adet kamulaştırma işlemi için 3.081.318,20  TL ödeme yaptı.
    Bu ödemelerden söz konusu 3206 ada 1 Parselde yer alan toplam 5 bin 381 m2’lik alanın, kamuya ait olan 1800 m2’lik kısmına da; aynı yıl yapılan kamulaştırma bedellerinde bütçeden 202 bin 516 TL ödeme yapıldığı bilgisine ulaşıldı.
    PARK DEĞİL TİCARİ TESİS !
    Söz konusu mahalle içerisinde yer alan 5 bin 381 m2’lik alanda yapılan gözlemde kamulaştırılan bu alanın park değil yerinde kapalı bir spor tesisinin olduğu görüldü.  Kapalı bu kompleksin  “…Halı Saha” levhası ile özel bir işletme altında ücret alarak faaliyet gösterdiği ortaya çıktı.
    KAMULAŞTIRMADA VATANDAŞ’A ÖDEME YAPILDI MI ?
    Belediye’nin söz konusu 3206 ada 1 parselde yer alan arazi için vatandaş hisselerine düşen arsa bedellerinin de iddialara göre ödenmediği ve m2 olarak da emsal fiyatlarının Belediye İmar Birimince 200 TL teklif sunulduğu iddia edildi.
    O alanda yer alan arsa bedellerinin ise yaklaşık 2 katından daha fazla fiyat değeri olduğu ve vatandaş hisselerine düşen paylar için de kamulaştırılan toplam arsaların  (Rahiç) günümüz piyasasındaki alım satım değerinin yaklaşık 1.5 milyon TL’nin üzerinde olduğu bilgi edinildi.
    İDARİ İRTİFAK KURULDU MU ?
    Yine yapılan araştırmaya göre Anayasanın 46. Maddesinde yer alan esaslara göre; Devlet ve kamu tüzel kişileri; kamu yararının gerektirdiği hallerde, gerçek karşılıklarını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamını veya bir kısmını, kanunla gösterilen esas ve usullere göre, kamulaştırmaya ve bununla üzerinde idari irtifaklar kurmaya yetkilidir.” ibaresi yer alıyor.
    Buna göre Anayasa ilgili maddesi hükmünce kamulaştırmada vatandaş hisseleri için söz konusu idari irtifakın kurulmadığı öne sürüldü.
     “ALİ CENGİZ” OYUNU MU ?
    Karaman’da 5 dönüm üzerinde alanı kaplayan arazi için “PARK” gerekçesi ile kamulaştırılan alan, neden ilgili hükümlerce yerinde park ya da sosyal tesis olarak projelendirilmemesi gözlerden kaçmadı. Ve ticari faaliyete dönüştürülen bu alana neden müsaade edildi, ayrıca yeşil alan için ticari faaliyet gösteren tesisin şahıs işletmesine kiraya verilmesine göz yumuldu mu?.  Ve yine tesis, ihale kapsamına girdi mi ?. İddialar doğruysa bütün bunlar eski bir halk hikayesi tabirinde yer alan “Ali Cengiz Oyunu”mu.?
    İMARDA PARK ALANI NEDİR ?
    İmarda park alanı; İmar planı ile belirlenmek ve mevcut ağaç dokusu dikkate alınarak tabii zemin veya tesviye edilmiş toprak zemin altında kalmak üzere, ağaçlandırma ve bitkilendirme için yeterli derinlikte toprak örtüsü olması ve standartları sağlaması kaydıyla kentte yaşayanların yeşil bitki örtüsü ile dinlenme ihtiyaçlarının karşılandığı alanlara deniyor.
    Buna göre imar planlarında park alanı olarak belirlenen alanların özel mülkiyete konu olması halinde bu alanlarda kamulaştırma yapılıyor.
    Kamulaştırma işleminde söz konusu arsa veya binanın ederi kadar sahibine ücret ödeniyor veya takas yöntemi ile mal sahibine eşdeğer bir mal veriliyor.
    


 

Son Güncelleme: 12.03.2018 11:39
Anahtar Kelimeler:
BelediyeİmarYeşil Alan
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol