Hasan Özen
Hasan Özen
28 Haziran 2019 Cuma 11:53
DÜNYADA SADECE KARAMAN'DA YETİŞİYOR

KIZIL KAPLANOTU Koruma Altında

Karaman Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü koordinasyonunda uzmanlar tarafından araştırması yapılan Kızıl Kaplanotu (Dorycnium sanguineum) Tür Eylem Planı çalışmaları devam etmektedir.

Karaman’a özgü bir tür olan ve Bucakkışla, Çukur, Aşağı Akın, Yukarı Akın, Kurucabel Köyleri’nde yaşam imkanı bulan Dorycnium sanguineum (Kızıl kaplanotu) bitkisi için Tür Koruma Eylem Planı yapılması çalışmalarına başlanılmıştır Bitki; Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı'nda tehlike katagorisi "Duyarlı (VU) olarak belirlenen Bu bitki Dünya üzerinde başka bir yerde bulunmamakta, Karaman İli’ne ait endemik bir bitki olma özelliği taşımaktadır.

Bakanlığımızca, Tür Koruma Eylem Planları, nesli tehlike altında ya da nesilleri yok olmak üzere olan endemik türler için öncelikli olmak üzere yapılıyor ve korumaya çalışılan türün mevcut durumu ile, gelecekte görmek istenilen yer arasındaki yolu tarif ederek yapılması gerekenleri ortaya koymaktadır.

Eylem Planlarında bilim adamları tarafından çalışılan türlerin mevcut durumu, tehditler ve azalma sebepleri ortaya koyulmakta, bunlar belirlendikten sonra bütün ilgili grupların katılımı ile türün varlığını sürdürebilmesi için yapılması gerekenler belirlenerek 5 yıllık faaliyet planları olışturulmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu faaliyet planları çerçevesinde eğitim, bilgilendirme, alan koruma gibi gerekli adımlar atılarak türün ve yaşama ortamlarının korumasının sağlanması amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı VIII. .Bölge Müdürlüğü Karaman Şube Müdürlüğümüz önderliğinde, Şube Müdürlüğü Personeli ve Dr. Fatoş ŞEKERCİLER ile Dr. Ümit SUBAŞI tarafından “Karaman İli Kızıl Kaplanotu (Dorycnium sanguineum) Tür Koruma Eylem Planı” projesi kapsamında Karaman ilinde arazi çalışmaları devam etmektedir.

Kızıl kaplanotu bitkisi, İlk kez 1983 yılında Mecit Vural tarafından bulunup, tespiti yapılarak, yayımlanmıştır. Bitki; Mayıs-Temmuz ayları arasında çiçeklenip meyveye geçmekte, 350-900 m yükseklikler arasında kızılçam orman açıklıklarında kalkerli yüzeylerde görülmektedir.

Yapılacak olan Tür Eylem Planı çalışmaları sonucunda, türün mevcut durumu ile gelecekte olması gereken yer arasındaki yolu tarif ederek yapılması gerekenleri açıklayan bir yol haritası çıkarılması sağlanacak olup, türü korumaya yönelik olarak yapılan çalışmalarla da biyolojik çeşitliliğimizi korumak ve türlerin geleceğe intikali sağlamak adına büyük bir önem taşıyacaktır.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol