10 Mart 2017 Cuma 23:11
Kpss Hangi Kurum Tarafından Yapılır?

Kamu Personeli Seçme Sınavı(KPSS), Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM) tarafından yapılan bir sınavdır. Sınav bulunduğun gruba göre ( A, B ve Öğretmenlik) en geç 2 yılda bir defa yapılmaktadır.

  1.ÖSYM Tarihçesi

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, 19 Kasım 1974 tarihinde kurulmuş olup 1981 yılında Yüksek Öğrenim Kuruluna bağlanarak ösym adını almıştır.

2.ÖSYM KPSS GRUPLARI ve SINAV BİLGİLERİ

 ÖSYM, KPSS sınavı girecek adayları 3 kategoriye ayırmaktadır. Bu grupları:

 1- KPSS A

 2- KPSS B

 3- KPSS ÖĞRETMENLİK

 Bu gruplar için ayrıntılı bilgi aşağıdaki gösterilmiştir.

 KPSS A: İBFF, SBF, Hukuk ve diğer fakülte mezunları girebilir. A Kadro kariyer mesleklerine ( Müfettiş, Denetmen vs.) atanabilir. Sınavı her yıl olmaktadır. KPSS Puan Türü KPSS-4 ile KPSS-120 arasında kuruma göre değişmektedir.

 KPSS B: Tüm Lisans Mezunları girebilir. A Kadroları hariç tüm memurluklara başvurulabilir. Atama puana göre merkezi olarak yapılmaktadır. Sınavı çift yıllarda (2016,2018…) yapılmaktadır. Puan Türü KPSS-3

 KPSS ÖĞRETMENLİK: Eğitim ve Fen Edebiyat Fakülteleri girebilir. Boş Kadro adedi ve adayların sıralamalarına göre atama yapılmaktadır. Bu adaylar sadece ilgili Öğretmenlik alanına başvurabilirler. Sınav her yıl yapılmakta ve KPPS 10 ve KPSS-121 puan türlerinden almaktadır.

 3. KPSS SINAV BAŞVURU ve TERCİH İŞLERİ NEREDEN YAPILIR?

KPSS sınav başvurusu ve tercih işlemleri ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sisteminden yapılabilmektedir. Başvuru yaptıktan sonra 50 TL sınav ücreti ve tercih yaparken de 10 TL başvuru ücreti bulunmaktadır.

Dikkat eğer Lisans öğrencisiyseniz bulunduğunuz yerdeki ÖSYM Merkezine öğrenci belgesi ile gidip eğitim bilgileriniz değiştirmeniz gerekmektedir. Aksi durumda Lisans öğrencisi olarak KPPS B’e girmezsiniz. Eğitim bilgilerinin değişim ücreti 4 TL olmaktadır

 4. ÖSYM KPSS SINAV KURALLARI ve SINAVA GİRMEDEN GETİRİLECEK BELGELER

KPSS sınavına girmeden yanınızda sadece ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden çıkartabileceğiniz sınava giriş belgeniz ve kimlik kartınızın bulunması gerekmektedir. ÖSYM ehliyet vb. belgeleri kesinlikle kabul etmemektedir. Sınava girmeden önce mutlaka elektronik, metal, kalem, çakmak vs. eşyalarınızı yanınızda getirmeyiniz.

e-karaman.com

Son Güncelleme: 10.03.2017 23:38
Anahtar Kelimeler:
ösymKPSSKamu Personeli
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol