Bilginin ışık hızında üretildiği günümüzde, zihnimizi daha elverişli kullanmaya ihtiyacımız var. Zaman hızla akıyor ve günler ardına bakmadan yarınlara koşuyor. Hızlı okuma bu koşturmaca da bilgiye daha çabuk ulaşmamızı sağlıyor. Peki hızlı okuma nedir?
Okuma eylemini gerçekleştirirken gözümüzün daha hızlı hareket etmesi ve beyin hızına yetişmeye çalışmaktır hızlı okuma. Normal şartlarda okuma hızımız 150- 200 kelimedir. Beynimizin hızı  ise bin kelimeye kadar çıkmaktadır. Eğer 1 dakikadaki okuma hızımızı 500 üzerine çıkarabilirsek bilgiden, eğitimden ve kitaptan keyif alacağımız aşikardır. Çünkü öğrenme daha hızlı gerçekleşmektedir. Yavaş okurken beynimiz düşünmeye devam ettiğinden dikkat dağınıklığı oluşmaktadır. 
Okurken kelime tekrarını önleme, dil hareket etmeden göz ile okuma, gözün görme alanını genişletme, öz bilgiyi alma, motive olma, bir bakışta birkaç kelimeye odaklanabilme gibi etkinlikler ile okuma hızımızı yükseltmemiz mümkün. 
Geçenlerde bir öğrenci velim ehliyet sınavını bir türlü geçemediğinden bahsetti. Biraz konuyu açınca çok yavaş okuduğunu ve bir türlü zaman yetiştiremediğini söyledi. Bilgi var ama zaman yetişmiyor. Gözlerin hızlı hareket etmesine ihtiyaç var. 
İlk okumayı öğrendiğimizde heceler ile uğraşırız. Eğer bu heceleme telaşı eğitimin ilerleyen yıllarında değişmiyorsa, üniversiteyi bitirsek dahi yavaş bir okuyucu oluyoruz. Okul döneminde sınavlarda zorlandığımız gibi, hayata atılınca da kitap okumaktan uzaklaşıyoruz. Hızlı okuma teknikleri ile bu sorunu çözebilir ve bilginin bize doğru akmasını sağlayabiliriz.
Eskiden gazete bayilerimiz vardı. Her köşe başında olacak kadar bize yakındı. Bir gazete parçalanır ama okunurdu. Şimdilerde ise haber sitelerimiz var artık. Bilgiye, son dakika haberlerine, güncel olaylara anlık ulaştığımız aşikar. Ancak fikir üretmek, zihnimizi beslemek ve işimizle ilgili gelişmeleri takip etmek için hızlı okumaya ihtiyacımız var.
Öğrencilerimizin kodlama diye bir kavram ile tanıştığı yakın zamanda hızlı okumayı her zamankinden daha çok istemeliyiz . Çünkü bilgi artık kodlama ile eser olup karşımıza çıkacak artık. Hızlı bir okuyucu olmak temennisi ile.
Fatih Bircan – Eğitimci Yazar
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol