Hasan Özen
Hasan Özen
13 Haziran 2020 Cumartesi 18:08
KARAMAN’IN DEĞERİ MUAMMER BARAN’A  SAHİP ÇIKIYOR

KARAMAN’IN DEĞERİ MUAMMER BARAN’A  SAHİP ÇIKIYOR

Karaman’ın tanınmış esnaflarından Süreyya Kayalık, Karaman’ın geçmişten bugüne saygı duyduğu merhum Muammer Baran anısına büst yaptırdı.

Merkezde işletmesini yaptığı büfe ve lokantası önündeki sokağa Muammer Baran büstünü koyan Süreyya Kayalık, Karaman’ın bu değerine de sahip çıkıyor.

Kayalık’ın bu jesti yerli halkın takdirini topladığı gibi, merhum Muamme Baran’ın da hatırlanmasına vesile oluyor.

MUAMMER BARAN KİMDİR?

Muammer Baran Karaman'da 1926 yılında Mansurdede mahallesinde doğmuştur. Kendisini yetiştirmiş zeki ve çok kültürlü bir insandı. O yıllarda katılmış olduğu İnönü Planör Kursunda yaşadığı büyük heyecandan sonra psikolojik bir rahatsızlığa yakalanmış ve bu rahatsızlığı yedek subaylığı döneminde iyice belirginleşmiştir.

Yıllarca Karaman'da kendine ait içinde eşya olmayan bir evde tek başına yaşamış, giydiği kırmızı renkli, kat kat elbiseler,yaz kış ayağından çıkarmadığı kırmızı çizmeleri,elinden hiç düşürmediği şişte dizili meyvelerle bir simge haline gelmiştir. Çok güzel mızıka çaldığı, sekiz tane yabancı dil bildiği,bir çok öğrencinin ödevlerine yardım ettiği söylenirdi.

Muammer Baran 29 Nisan 2004 Perşembe günü vefat ettiğinde haber bir anda kulaktan kulağa yayılmış ve ertesi gün kılınan cenaze namazında Karaman'ın tarihinde hiç görülmemiş şekilde binlerce Karamanlı bir araya gelmiştir.

Bunun üzerine 3 sene önce Dönemin Belediye Başkanı Ali Kantürk Karaman'ın çok sevdiği bu insanın adına bir park yaptırarak buraya onun heykelini dikmiştir. Muammer Baran 20.02.1965 - 31.07.1965 tarihleri arasında Adalet bakanlığı yapan İrfan Baran'nında akrabasıydı.


 

Son Güncelleme: 13.06.2020 18:18
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol