Hasan Özen
Hasan Özen
12 Mayıs 2020 Salı 14:06
REKTÖR AKGÜL’DEN 13 MAYIS TÜRK DİL BAYRAMI MESAJI

“İnsanlık tarihinin en köklü, en kadim dillerinden birisi olan Türkçemizin, Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından Anadolu coğrafyasında ilk kez devlet dili olarak kabul edilişinin 743’üncü yıldönümünü büyük bir gururla kutluyoruz. 
Kelime dağarcığı, ifade kabiliyeti, yayıldığı coğrafyanın ve konuşan nüfusun genişliği bakımından dünya dilleri arasında itibarlı bir yere sahip olan Türkçemiz, milletimizin tarih boyunca yaşamış olduğu her döneme tanıklık eden, milletimiz ile birlikte nefes alıp veren, bizi bize anlatan eşsiz bir değerimiz, vefalı dostumuzdur. 
Millet bilincimizin ve milli değerlerimizin korunarak bugünlere ulaşması ve gelecek nesillere aktarılmasında en önemli araçlardan biri olan Türkçemiz, hiç kuşkusuz en büyük kültürel mirasımızdır. Onu korumak, geliştirmek ve sırlarını dağıtmadan, yabancı dillere karşı fütursuzca kapılarını açmadan ilelebet yaşamasını sağlamak bizlerin en büyük sorumluluğudur. 
Bu sorumluluğun yerine getirilebilmesinde en önemli görev ise gençlerimize düşmektedir. Kutlu dilimizin, milletimiz var oldukça en itibarlı şekilde yaşaması için gençlerimizin ona sahip çıkması, yabancı kullanımları tercih etmek yerine kendi dilimizin gelişimine imkan tanıması, dilimizin derinliğini ve güzelliklerini benimseyip onunla daha düzeyli ve ona yaraşan bir ilişki biçimi sergilemesi oldukça önemlidir. Buradan hareketle, Türkçe metinlerin ve içeriklerin hayatımızda daha fazla yer bulması, Türkçe bilgi ve düşünce üretimine daha çok özen gösterilmesi, her şeyden önemlisi de Türkçemizin her durum ve koşulda layıkıyla hissedilmesi gerekmektedir. 
Türkçemizin başkenti olarak kabul edilen Karaman’da yaşamamız ve Karamanoğlu Mehmet Bey’in ismini taşıyan bir üniversite olmamız sebebiyle Türkçe konusunda herkesten daha fazla hassasiyet ve sorumluluk sahibi olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu yılın başlarında yapımını tamamlayarak açılışını gerçekleştirdiğimiz Karamanoğlu Mehmet Bey anıtı, vefa borcumuzun bir göstergesidir ve Türkçemize daha fazla değer vermek konusunda özellikle gençlerimize ilham kaynağı olmasını istediğimiz bir anıttır. Yine üniversitemiz bünyesinde yapılan akademik çalışmalar ve açılan anabilim dallarıyla Türkçemize hizmet etmeyi sürdürüyoruz. Ayrıca yabancı uyruklu öğrencilere Türkçemizin ve Türk kültürünün öğretilmesinde önemli bir yol aldık. Bundan sonraki süreçte de yeni projelerle dilimizi geliştirmek adına üzerimize düşen sorumluluk çerçevesinde gereken adımları atmaya devam edeceğiz. 
Bu vesileyle, Türkçemizin resmi dil olarak kabulünün 743’üncü yıl dönümünde Türkçemize hizmet eden ve gönül veren herkesin Türk Dil Bayramını kutluyor; dilimizin, devletimiz ve milletimizle birlikte ilelebet baki kalmasını temenni ediyorum.”
 

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol