06 Mayıs 2017 Cumartesi 00:15
Hz. Mevlana’yı Anma Törenleri İstişare Toplantısı Yapıldı

Toplantıda konuşan Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya’nın gelişiminde tasavvufun önemli olduğunu belirterek, “Belh’ten kalkıp yaklaşık 10 günü aşan bir yolculukla Konya’ya gelen Sultan-ı Ülema ve oğlu Hz. Mevlana’nın Konya’nın dününe bugününe ve bundan sonraki dönemine katkısı açıkça görülebilir” dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, Mevlana Törenlerinin aslına uygun yapılması konusundaki çalışmaların her yıl devam ettiğini belirterek, “Mevlana’nın UNESCO tarafından kültürel mirasa alması, otellerde sema gösterilerinin yasaklanması, çalışmaların aslına uygun yapıldığını göstermektedir. Bu programları çeşitli gayelerle yapabilirsiniz. Fakat esas olarak, Hazreti Mevlana’nın temsil ettiği manaya uygun olarak yapılması önemlidir” dedi.

Çocuklara yönelik yapılan filmlerle ciddi anlamda kültür istilası yaşandığına dikkat çeken Başkan Akyürek, “Çocuklarımız çizgi film izliyor. İzlerken bilinçaltı kültür istilaları yaşanıyor. Büyükşehir olarak Mesnevi’nin farklı dillerle basımına devam ediyoruz. Ayrıca Mevlana filmi çalışmaları gündemimizde. Mevlevihane, semahane, aşevi, panorama müzesi gibi kavramları İslam Kültür Merkezi başlığı ile takdim ediyoruz. Mevleviliğin farklı bir inanç gibi algılanmasının önüne geçmek istiyoruz” diye konuştu.

Mevlana Müzesi ek binası çalışmalarına da değinen Başkan Akyürek, “2013 yılında protokolle Bakanlığın ne isteğini de bilerek bir çalışma yürütüyoruz. Mevlana Müzesi çalışması Mevlana Türbesinin asli hüviyetine kavuşma projesidir. Bir dergah olarak, mescit olarak, asitane olarak türbeye gereken ihtimam daha fazla gösterilmiş olacak” dedi.

Programa katılan İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği (İSİPAB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, istişarenin önemine dikkat çekerek, bu sebeple bu toplantıyı çok önemsediklerini dile getirdi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “Buradan çıkacak olan sonuçlarda yerel ve uluslararası alanda bu konunun sosyo-kültürel anlamda etkilerini geleceğe yönelik yansımalarını oluşturacak” ifadelerini kullandı.

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, üniversite olarak kendilerine verilecek her görevi yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ise, düzenlenen istişare toplantısının Mevlana’yı Anma Törenleri’nin daha kaliteli, daha cazip hale getirilmesi, kültürel yozlaşmaya karşı yerli milli, manevi değerleri koruyarak geliştirmenin amaçlandığını belirtti.

Anahtar Kelimeler:
KonyaMevlanaKonya Valisi
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol