Hasan Özen
Hasan Özen
02 Mayıs 2019 Perşembe 15:24
LOKMACI ÇILĞINLIĞI

Şerbetli tatlılardan olan lokma tatlısı günümüzde, çikolata, vanilya ve bisküvilerle süslenerek ayrı bir lezzet haline geldi.

LOKMA TATLISININ TARİHÇESİNE BAKTIĞIMIZDA

Türkçe’de “lokma” ağıza bir defada götürülebilecek yiyecek parçası demek. Arapça “lukma” Yunanca’da “lukumades” olarak karşımıza çıkıyor. Kelimelerin etimolojisinden her üç kültürün de lokma konusunda birbirinden etkilendiği ortada.
2013 yılının sonunda Atina’da Lukumades isimli bir marka geleneksel lokma sunumunu tekrar yorumlamak için denemelere başlıyor. Yine benzer tarihlerde Avustralya Melbourne’da Yunan asıllı bir grup girişimcinin bir donut makinesi ile festivallerde lokma döküp sattığını görüyoruz. St.Gerry’s ismini verdikleri marka çatısı altında klasik Yunan usulü ballı lokma sunumu dışında tıpkı Atina’daki Lukumades gibi lokmaların içine dolgu da koymaya başlıyorlar. 

İSTANBUL'DA BUTİK BİR İŞLETMEDE BAŞLAYAN TÜRKİYE YOLCULUĞU 

Ata mesleği olan pastanecilik olan Atahan Yersel ve Emre Palancı işletmelerine yeni lokma tatlısını ekler. İşletmelerinin adı Pasta Sanatıdır. O zaman ekledikleri meyve ve çikolatalar dikkat çeker ve lokma sunumu ve lezzeti ile beğenilir.

HERKES LOKMACI AÇMAK İSTİYOR

Bir zamanlar çiğ köfte ve bardakta mısır çılgınlıklarından sonra sıra girişimcilerin yeni gözdesi lokması dükkanı oldu. Çok yakında tüm şehirler hatta ilçeler ve sonrasında semtlerde açılması bekleniyor. Ortalama lokma tezgahı 30 bin TL civarında oluğu yeni işletme ve muhasebe giderlerinin yaklaşık 3 Bin TL civarında olduğu ve işletmede masraf edilmezse (dekor tadilatı) yaklaşık 50 bin Türk lirası gibi rakamlara kurulacağı ve çok kısa zaman içerisinde yatırılan paranın amorti edileceği biliniyor.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol