21 Ağustos 2016 Pazar 12:17
Araba Satarken Dolandırıldım, Ne Yapmalıyım?

Son zamanlarda internetin yaygınlaşmasıyla birlikte, araba alım satımı da bir hayli fazlalaştı. Bu durum beklenmedik sorunların ortaya çıkmasına da ayrıca gebe. Eğer bir araba alım veya satımı yapıyorsanız, öncelikle arabanın piyasa değerini araştırarak işe başlamalısınız. En makul değer aralığındaki fiyatlara mutlaka yönelmelisiniz.

Çünkü ucuz satıcılar veya pahalı satıcılar, dolandırılma riskinizi arttırır. Mesela bir aracın değerinin 40.000 TL olduğunu düşünelim. Eğer o araç 30.000 TL civarında satılıyorsa mutlaka hasar veya ağır hasar kaydı vardır. Eğer 50.000TL ve üstünde satılıyorsa, abartı fiyat koyarak, kendisine kanacak alıcıları arıyor demektir. Araba Satarken Dolandırıldım, Ne Yapmalıyım

Mutlaka araç alırken, aracı ekspertize sokun ve tramer kaydı yani aracın hasar bilgisini öğrenmek için herhangi bir operatörden 5664'e alacağınız aracın plakasını yazıp, gönderebilirsiniz, böylelikle araç alımında çok daha doğru adım atmış olursunuz. Bütün bu adımlardan sonra, eğer satıcıyla anlaştıysanız, satış işlemleri için önce bankaya mı yoksa notere mi gidilmeli?

Burada net bir kural yok aslında. Noter, sizin alım satım işleminizde mağdur duruma düşmemeniz için vardır. Benim tavsiyem notere gidin ve noterin önünde cep telefonunuzla EFT ile havale yapın. Satıcı da paranın hesabına geldiğinden emin olduktan sonra, noterde sözleşmeyi imzalayın.

Noterdeki sözleşmede, aracın bilgilerinin doğru olduğundan, aracın ruhsatında yazan bilgilerle aynı olduğundan emin olun. (Şasi numarası, Aracın modeli, yılı vs.) Asla şu kadar miktarını peşin geriye kalanını taksitle vereyim diyen insanlarla pazarlık yapmayın. Eğer sorgulatabiliyorsanız, aracınızın daha önce kaç defa el değiştirdiğini sigortacınızdan sorgulatın. Unutmayın ki fazla el değiştirmiş araçlarda kronik bir problem olabilir.

Alım satımlarda asla tek gitmeyin. Mutlaka yanınızda en az bir kişi olsun. Eğer bu yazdıklarımı eksiksiz yapmış olmanıza rağmen dolandırılırsanız, mutlaka polise bilgi verin, bankanızla görüşün ve bir olasılık dahilinde EFT ile göndermiş olduğunuz paranız, mahkeme kararı ile karşı hesaptan alınıp, size iade edilebilir. Aracınızı aldıktan sonra sigorta yaptırmayı da unutmayın.

 

e-karaman.com

Son Güncelleme: 21.08.2016 12:17
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol