21 Eylül 2016 Çarşamba 16:26
 Teknoloji Şirketleri Ne Kadar Kazanıyor?

Teknoloji Ve Para

Teknolojiyi her şekilde tanımlayabiliriz. Kimimiz için insanların hayatını kolaylaştıran müthiş buluşların yer aldığı sihirli bir dünya. Kimimiz içinse yüksek gelirler ve paralar sağlayan karlı bir sektör. Evet, dünyada bu konuda ciddi yarışlar ve rekabetler bulunmakta. Her geçen gün yeni şeyler yapılıyor. İyisi çıkıyor daha yenisi geliyor, daha yenisinin yerini en iyisi alıyor. Öyle bir hız ki takip etmek mümkün değil. Peki, bu buluşları ve gelişmeleri yapan firmalar ne durumda? Bu büyük yarışta kim önde ve geride? Teknoloji Şirketleri Ne Kadar Kazanıyor?

Devler Ve Servetleri

Lider koltuğunda, satış rekorları kıran ürünleri ve kaliteli cihazlarıyla tanıdığımız 586 milyar $'lık Apple Inc var. Apple firması Forbes'a göre dünyanın en değerli ve pahalı şirketi olarak görülüyor. Özellikle akıllı telefon alanında sıkça duyduğumuz Apple sağlam rakipleri olsa da bu üstünlüğünü kaptırma niyetinde değil gibi duruyor. Arkasından belki de hemen her gün karşılaşıp kullandığımız Microsoft geliyor. İşletim sistemi ve yazılım üzerine çalışan Microsoft'un piyasa değeri 407 milyar $. Üçüncü büyük firma ise Oracle.

Bir başka yazılım devi olan Oracle kurumsal alanda iş için yaptığı veri tabanı sistemleri ve uygulama geliştiricileriyle biliniyor. Oracle'ın piyasa değeri 168,9 milyar $. Sırada büyük bir çoğunluğun cebini işgal etmiş olan Samsung Electronics gelmekte. Mobil pazarında Apple'ı sıkıştırmaya başlayan Samsung'un 161 milyar $ değeri var. Ciro açısından da zaten lider konumda. Ve Intel, ürettiği çipler ve işlemcilerle günümüz bilgisayarlarına adeta hayat vermiştir. Intel’in 149,3 milyar $'lık değeri bulunmakta.

IBM ise gene ayrı bir yazılım firmasıdır. Büyüklük ve faaliyet alanı olarak o liderdir denilebilir. Yaptığı Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra en çok patent alan firma olan IBM 142 milyar $ bir değere sahip. 141.7 Milyar $'lık Cisco ise telekomünikasyon alanında olup ağ teknolojileri üzerinde çalışmaktadır.

Devlerin arasında yeri bulunan bir firmada Google'dır. Android'i çıkarması bir yana internet reklamlarından en çok kazanan şirkette odur. Google, 82,5 milyar $ değerinde. Ve HP ve Nokia. HP, laptop ve masaüstü bilgisayarlara ilginin azalmasıyla değer kaybetse de 21,9 milyar $'dır. Nokia ise zaten favoriliğini ve ekonomik gücünü kaybettiğinden dolayı Microsoft bünyesindedir. 34.6 milyar $'dır.

Yarış Bitti mi?

Anlaşılan o ki bu yarış devam edecek. Belki zamanla liderler de servetler de değişecek ama insanlar rahat ve kolay bir hayat yaşamaya devam edecekler. Teknolojinin dev firmalarının ne kadar kazanıyor olması ve bu kadar parayı nerelere harcadıkları eminim bizim ilgimizi çekmeye devam edecektir. Teknolojinin dünyaya huzur, iyilik ve barış getirmesi dileğiyle.

e-karaman.com

Son Güncelleme: 21.09.2016 16:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol