29 Mart 2017 Çarşamba 23:55
Emlak Nedir?

e-karaman.com  -  Emlak Nedir? 'e doğru cevap verebilmek için, öncelikle emlak kelimesinin, eş anlamının ''gayrimenkul'' kelimesi olduğunu bilmek gerekir.

Gayrimenkul, göçebe Arap Kavimi' nin, yerleşik hayata geçişi ile birlikte, arsa, arazi, ev gibi taşınmaz mal ve mülkler için kullanmaya başladıkları bir kelimedir. Taşınır anlamındaki menkul kelimesine, gayri olumsuzluk ön eki gelmesiyle, ''taşınmaz'' anlamına gelen ''gayrimenkul'' kelimesi meydana gelmiştir. Gayrimenkul, ülkemizde ''Eşya Hukuku''nda, tüm dünyada ise, daha çok ekonomik platformlarda sıkça kullanılmaktadır.

Gayrimenkulü tam anlamıyla, bir yerde, az ya da çok değeri olan, taşınmaz mal ve mülklerin tamamı olarak ifade ederiz. Gayrimenkuller, taşınmaz olsalar dahi değerlerini ve özelliklerini yitirmezler. Örneğin bir araba aldığınızda; ne kadar lüks marka olursa olsun; zaman geçtikçe yıpranmaya, modeli geçmeye ve belli bir zamandan sonra ise artık üretimden kalkmaya başlar.

Gayrimenkullerde ise durum tam tersidir, her geçen gün daha kıymetli hale gelmektedirler. Bu taşınmazlara örnek olarak ise, arsa, arazi, apartman, daire, alışveriş merkezi, fabrika gibi yerleri örnek gösterebiliriz. Bu örnekteki gayrimenkuller alındığında, onların altında bulunan, yeraltı madenleri, termal su kaynakları, değerli dükkanları da satın alan kişiye ait olacaktır. Bunun için, gayrimenkul alırken ya da satarken ''Gayrimenkul Hukuku'' konusunda bilgili ve tecrübeli avukatlardan, gayrimenkul sahibini koruyacak sözleşme düzenlenmesi istenmelidir. Diğer yandan menkul, yani bir yerden başka yere taşınabilir olarak kabul ettiğimiz gemilerde ise, istisna bir durum vardır. Hukuksal bağlamda gemiler de gayrimenkul kapsamında yer almaktadır.

Menkulleri, yani taşınabilen mal ve mülkleri, uzağa giderken yanımızda götürme şansımız vardır. Gayrimenkulleri yani taşınmazları, yanımızda götürme şansımız yoktur. Bu nedenle taşınmaz gayrimenkulümüzü nakit paraya çevirmek için, noter huzurunda satış yaparak, gayrimenkule ait, ''tapu'' resmi belgesi alıcıya devredilir. Böylelikle de gidilen yerde, nakit para ile yeniden gayrimenkul alma şansı olacaktır.

Son Güncelleme: 30.03.2017 00:01
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol