Hasan Özen
Hasan Özen
18 Eylül 2017 Pazartesi 12:46
KARAMAN’IN İÇME SUYU İHTİYACI 2050 YILINA KADAR GARANTİ ALTINA ALINIYOR…

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Karaman’da yapımı devam eden İbrala Barajı İçmesuyu Projesi ile Karaman’ın 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacı garanti altına alınacak. Tamamlanma aşamasına gelen projenin hayata geçirilmesi ile Karaman’a yıllık 30 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilecek.
Karaman’da son dönemlerde ivme kazanan endüstriyel gelişiminin de etkisiyle, içme ve kullanma suyu ihtiyacı had safhaya ulaştı. Bu durum üzerine İbrala Barajı’ndan alınacak suyun arıtıldıktan sonra hizmete sunmanın, uzun vadeli içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak açısından en uygun çözüm olacağını belirleyen DSİ Genel Müdürlüğü “Karaman İbrala Barajı İçmesuyu Projesi”ni geliştirdi.
Projenin Yatırım Bedeli 66 Milyon Lirayı Buluyor
“Karaman İbrala Barajı İçmesuyu İsale Hattı” ve “Karaman İbrala Barajı İçmesuyu Arıtma Tesisi” olmak üzere 2 ayrı iş olarak ihale edilen projenin gerçekleşmesi ile Karaman il merkezi, Ağılönü ve Kayaönü yerleşim yerleri başta olmak üzere çevre yerleşimlerin 2050’ li yıllara kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyaçları karşılanmış olacak. Bu iki projenin toplam yatırım bedeli 66 milyon lirayı buluyor.
Arıtma Tesisi Yıl Sonuna Kadar Tamamlanacak
Proje çerçevesinde “Karaman İbrala Barajı İçmesuyu İsale Hattı” yüzde 99 seviyesine ulaştı. “Karaman İbrala Barajı İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde ise yüzde 80 seviyesi aşıldı. Yaklaşık 35 milyon lira yatırım bedeli ile inşa edilen arıtma tesisinin bu yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Tesisin tamamlanmasının ardından performans testlerinin yapılmasını müteakip deneme üretimine başlanacak.
Günübirlik Çözümler Üretilmiyor
Suyun medeniyet olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Ülke genelinde son 14 yılda 41 milyon vatandaşımıza ilave içme suyu temin ettik. Ayrıca içme suyu projelerimizi günübirlik çözümler değil uzun vadeli çözümler olarak geliştiriyoruz. Karaman’da inşası devam eden içme suyu projemiz de uzun vadeli bir proje. Karaman’ın gelecekteki su ihtiyacını hesaplayarak bu projeyi geliştirdik. Bu proje ile Karaman’ın 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını karşılayacağız” değerlendirmesinde bulundu.
 

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol