Hasan Özen
Hasan Özen
27 Ocak 2019 Pazar 18:13
Kazım Karabekir Paşa Ölümünün 71 inci Yıldönümünde Anıldı

Kazım Karabekir Paşa, ölümünün 71 inci yıldönümünde adını taşıyan İlimiz Kâzımkarabekir ilçesinde düzenlenen törenle anıldı.
 
Kazım Karabekir Paşa’nın ölümünün 71 inci yıldönümü nedeniyle hazırlanan anma programı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Sayın Lütfi Elvan, Vali Fahri Meral, Karaman Milletvekilleri Recep Şeker, Selman Oğuzhan Eser, il ve ilçe protokolü, gaziler ile vatandaşların katılımlarıyla Kâzımkarabekir Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
 
Programda konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum; “Kazım Karabekir Paşa olmak üzere tüm İstiklal kahramanlarını rahmet ve minnetle yâd ettiğini söyledi.
 
Kazım Karabekir’in, Osmanlı Devleti’nin en genç paşası olduğunu belirten Kurum, "Askerdi, komutandı, eğitimciydi, yazardı, diplomat, sosyolog ve sanatkârdı. Kurtuluş Savaşını başlatan komutanlardan birisiydi. Doğu Cephesinde gösterdiği başarılardan dolayı, kırmızı - yeşil şeritli İstiklal Madalyası ile taltif edilen bir komutandı." ifadelerini kullandı.
 
Kazım Karabekir’in döneminde tüm savaşlara katılmış önemli bir asker olmasının yanı sıra eğitimci yönünün de çok kuvvetli olduğuna değinen Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü: Anadolu’nun yaşadığı ağır savaşlar sonunda yetim kalan yavrularımızın eğitimi ve hayata tutunması noktasında çok önemli görevler üstlenmiştir. Adeta harabeye dönmüş Anadolu’nun saçlarını okşamıştır. Umutsuzluk vaktinde umut olmuştur. Acı zamanında mutluluk ve inanç aşılamıştır. ‘Kaybedeceğiz’ korkusuyla mücadele etmiş, kazanmayı tüm memlekete öğretmiştir. Fakat bu ülkenin yetim çocuklarını başka sevmiştir." dedi.
 
Bakan Kurum konuşmasının devamında Kazım Karabekir Paşa’nın Erzurum - Kars bölgesinde uzun yıllar süren savaşlar sonucu ailelerini kaybeden çocuklara sağladığı eğitimle onların yeniden hayata tutunmalarına vesile olduğunu, bu açıdan da kendisinin örnek alınması gerektiğini vurguladı.
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan da konuşmasında, Kazım Karabekir Paşa’nın hayatı, askeri kişiliği ve vatanseverliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Tüm şehit ve gazileri rahmet ve minnetle andığını ifade eden Elvan, "Kazım Karabekir Paşa’nın, bu büyük insanın hatırasını yaşatmak, onu yeni nesillere daha iyi tanıtmak bugün her zamankinden daha önemli. Kazım Karabekir, eşsiz bir askeri deha olmasının ötesinde vatanını, milletini kara sevdalı olarak seven birisidir.” değerlendirmesinde bulundu.
 
Türk tarihinin önemli şahsiyetlerinden, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nın unutulmaz kahramanlarından Şark Cephesi Komutanı, Kâzım Karabekir Paşa’yı ölümünün 71 inci yıldönümünde rahmet ve minnetle anıyoruz diyerek konuşmasına başlayan Vali Fahri Meral, ”Yüreği vatan ve millet sevgisiyle tutuşan bu büyük insanın kendisine meslek olarak askerliği seçtiğini, bu mesleğin gerekliliklerini en iyi şekilde yerine getirdiğini ve özellikle Doğu Cephesi’nde büyük zaferlere imza attığını, elde ettiği bu zaferler ve başarıların kendisine “Şark Fatihi” unvanını kazandırdığını hepimiz biliyoruz.” dedi.  
 
Kazım Karabekir Paşa’nın, içerisinde bulunulan savaş ortamına rağmen, eğitim alanında oldukça kapsamlı bir projeyi yürürlüğe koyduğunu ifade eden Vali Meral, “Savaş yüzünden ailelerini kaybeden 2 bini kız olmak üzere toplam 6 bin yetim çocuğa sahip çıkıp, okumaları için, hem de ülkenin en sıkıntılı zamanında, Erzurum ve Kars başta olmak üzere birçok doğu ilini okullarla donatmış, sadece okullarla yetinmeyip onlarca da mesleki kurs açmış, açılmasına vesile olmuştur. Sahipsiz çocukları ölümden sefaletten kurtararak onların meslek sahibi olmalarını sağlayarak,  bu çalışmaları sayesinde Doğudaki askeri başarılarının yanına bölgedeki çocukların da babası olmuş ve ‘Yetimler Babası’ olarak da tarihe geçmiştir.” dedi.
 
Konuşmaların ardından Kazım Karabekir Paşa’nın farklı yönleriyle ele aldığı bir konferans verildi.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol