20 Ağustos 2016 Cumartesi 12:07
Enginar Yemeği Nasıl Yapılır?

Enginar normalde yaprakları, kabukları ile beraber satılan bir bitkidir. Yapraklar ayrı olarak kaynatılarak içilebildiği gibi, kimi mutfakseverlerce yemeklere de konulabilmektedir Ancak bilinen enginar yemeklerinde enginarın yumuşak olan iç kısmı kullanılır, Enginar Yemeği Nasıl Yapılır diye sorulduğunda iç enginarın yemeğinden bahsedilmektedir. Marketlerde kabukları ile satılabildiği gibi sadece içi satılan enginarlar da bulunmaktadır.

Genellikle limonlu su içinde satılan enginarlar iyice yıkanarak, uzun süre hava almadan, düdüklü tencerede 15-20 dakika kadar limon tuzu katılarak haşlanmalıdır. Tencere açıldığında enginarların iyice yumuşadığı görülebilir. Bir yanda küp küp kıyılmış olan patates, havuç ve tane bezelyeler haşlanarak kullanıma hazır hale gelir.

Servis tepsisinin içine alınan enginarların yuvarlak yüzeyi bu harçla doldurulur, üzerine dereotu veya maydanoz konulduktan sonra zeytinyağı ve limon eklenerek yemek yemeye hazır hale gelir. Toplam hazırlık süresi yaklaşık 30 dakika olan enginar için, istek halinde hazır garnitürler de kullanılabilir. Garnitür olarak mantar, fasulye gibi başka yiyecekler de kullanılabilir.

 Fırında Enginar Yemeği Nasıl Yapılır?

Servise hazır olan enginarlar limon ile tatlandırılmadan üzerlerine peynir konularak fırına atılabilir. Üstü kızarana kadar fırında pişen sebzeler, sonrasında kırmızı toz biberle tatlandırılabilir. Bütün haline kullanılmasının yanında, enginarlar da küp küp bölünerek fırın yemeği olarak hazırlanabilir. Tüm iç harçla karıştırılarak fırında pişirilen enginarların pişme süresi ortalama 25-30 dakika olarak hesaplanabilir.

 Etli Enginar Yemeği Nasıl Yapılır?

Enginar genellikle soğuk ve zeytinyağlı olarak tercih edilse de, haşlanmış sebzenin yuvarlak yüzeyinin üstüne sote et veya kıyma konularak yemek sıcak olarak hazırlanabilir. Domates ve salça kullanılarak renklendirilen yemek, enginar karnıyarığı olarak anılmaktadır. Yine fırın yemeği olarak hazırlanan sote enginara da et veya kıyma ilave edilerek, tereyağı veya Ayçiçek yağı kullanılarak sıcak yemek elde edilebilir. Yemeklerin hepsinde maydanoz ve dereotu kullanılabilir.

 

 

e-karaman.com

Son Güncelleme: 20.08.2016 12:07
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol