15 Mayıs 2017 Pazartesi 07:14
Türk Mutfağının Püf Noktaları Nelerdir?

Yemek yapılırken malzemenin yöresel olması gerekir. Hatta yöresel yemeklerde kullanılan malzemenin de yöresel olması yapılan yemeğin daha lezzetli ve güvenilir olmasını sağlar.

 Salça, Soğan

Neredeyse bütün Türk yemeklerinde salça ve soğan kullanılır ve kullanımı çok önemlidir. Burada püf nokta soğanın yağda çok kavrulup yanmamasını ayarlayabilmektir ayrıca eğer soğan kavrulurken içine biraz şeker atılırsa soğan karamelize olup lezzeti artar. Salça da aynı soğan gibi fazla kavrulup yakılmamalıdır. Mangal Türk mutfağının vazgeçilmezi olan mangal da ise püf nokta beyaz veya kırmızı etlerin çeşitli marine teknikleri kullanılarak marine edilmesidir.

Pilav

En iyi pilav için ise püf nokta pirincin veya bulgurun önceden yıkanmış olmasıdır. Özellikle pirinç pilavı yaparken pirincin ılık, tuzlu ve birkaç damla limonlu suda 10-15 dakika bekletilmesi pilavın tane tane olmasında etkilidir.

Zeytinyağlılar

Zeytinyağlı yemekler ise püf nokta bekletmektir, bir gün sonrasında yenilen yemekler çok daha lezzetli olur. Tabi zeytinyağlı yemekler güvenli bir sıcaklıkta ve buzdolabında bekletilmelidir böylece zeytinyağı donar ve bu da yemeğe farklı bir lezzet katar.

Salata

Yine Türk mutfağının en çok tercih edilen çoban salatası, mevsim salatası ve Akdeniz salatası gibi salata yapımında püf nokta sebzelerin iyice yıkanması, iyice kurutulmasıdır. Sebzelerin 5-6 dakika kadar sirkeli suda beklemesi gerekir ve hazırlanırken vitaminlerini kaybetmemeleri için ya parçalanmalı ya da plastik bıçak ile doğranmalıdır. Ayrıca sos hazırlanacaksa bu sos salatanın içinde değil dışında hazırlanmalı ve sonradan salatanın üzerine dökülmelidir.

Tatlı

Özellikle sütlaç gibi süt tatlıları yapılırken en önemli püf nokta yapım aşamasında süt kaynarken veya kaynadıktan sonra süte bir tutam tuz atılmasıdır bu sayede lezzet artar. Tabi ki Türk mutfağının eksilmez tatlılarından baklava, kadayıf, künefe gibi şerbetli tatlıların yapımında püf nokta şerbetleri pişirilirken içine birkaç damla liman ve bir iki tane karanfil atılması tatlıların şerbetinin şekerlenmesini önlemek ve daha lezzetli hale gelmesine yardımcı olur.

Son Güncelleme: 15.05.2017 07:23
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol