01 Mayıs 2017 Pazartesi 20:46
Başkan Demircan, Başkonsolos Qian Bo ile bir araya geldi

Görüşmede; Beyoğlu’nda Çin dilinin öğretilmesi ve kültürel faaliyetlerin geliştirilmesi konuları başta olmak üzere birçok alanda işbirliği yapılması masaya yatırıldı.

İKİ ÜLKENİN İŞBİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Başkonsolos Qian Bo ile yaptığı görüşmede Osmanlı İmparatorluğu’nun çok iyi bir ekonomik sisteme sahip olduğunu belirterek, “Osmanlı İmparatorluğu’nun ekonomik sistemi çok enteresandı. Kimse aç kalmasın şeklinde bir politika yürütülüyordu. Dünyanın da buna ihtiyacı var. Bugün de Çin pahalı dünyayı bir dengeye oturtturarak üretimi ile yoksul ve fakir halklara umut oldu. Açıkçası Çin’i hayranlıkla izliyoruz. Büyük ve hızlı büyüyen bir ekonomisi var. İki ülkenin işbirliğine ihtiyaç var. Bu yakınlaşmayı sağlamak için biz de gayret içinde olmak istiyoruz. Belki kamuoyunda yaratacağımız işbirliği havası yaptığımız işten daha kuvvetli olacaktır. İki ülke arasındaki kültürel ve ekonomik işbirliğini geliştirmek konusunda hemfikiriz.” dedi.

TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ VE STRATEJİK BİR KONUMA SAHİP

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Qian Bo da, Çin ile Türkiye arasındaki ilişkilerin büyük önem arz ettiğini ifade ederek, “Türkiye çok önemli ve stratejik bir konuma sahip. Doğu ile Batı kültürü arasında köprü vazifesi gören bir ülkedir. Bizim vatandaşlarımız birçok ülke gezdi ama onlar için en cazip gelen ülkelerden birisi Türkiye oldu. Türk milleti çok misafirperverdir. Türkiye’de Çin firmaları için ekonomik işbirliği yapmak çok önemlidir. Türkiye’de faaliyet göstermek Avrupa Orta Asya ve Afrika işbirliklerine katkı sağlar. Çünkü Türkiye hızla gelişen bir G20 üyesidir. Geleceğe bakan Türkiye’nin Çin ve Orta Asya ülkeleri ile işbirliği yapması çok önemlidir. Çin ile Türkiye arasında Yatırım ve işbirliği konusunda sözümüzün eriyiz. Biz her zaman Bağımsız ve barışçıl diplomasi politikalarından yanayız. ” şeklinde konuştu.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİNİN DAHA DA GELİŞTİRİLMESİNDEN YANAYIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin’e yapacağı ziyareti de değerlendiren Büyükelçi Bo, “Türkiye ve Çin arasındaki ilişkiler diğer ülkelere göre daha istikrarlıdır. Türkiye’ye hep saygı duyuyoruz. Çin ile Türkiye arasında hiçbir problem yoktur. Biz Türkiye ile işbirliğine çok önem veriyoruz ve karşılıklı fayda sağlamak istiyoruz. İki ülke arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesinden yanayız.” ifadelerini kullandı.

GENÇLİK MERKEZLERİNDE ÇİNCE KURSU VERİLECEK

Başkan Demircan, Başkonsolos Qian Bo’nun “Birçok Batılı ülkelerin liderleri Çin’ce öğreniyor. Bu konuda biz birçok iş birliği yapabiliriz.  İki ülke halklarının birbirini anlaması çok faydalı bir şeydir. Ben Türkiye’ye geleli 7 ay oldu. Türkçeyi yavaş yavaş öğrenmeye başladım. Çin dilinin Türkiye’de yaygınlaştırılması için de sizlerin desteğini bekliyorum” şeklindeki sözleri üzerine ise “Beyoğlu Belediyesi olarak Gençlik Merkezimiz var. İsterlerseniz orada Çince dersleri verebiliriz.” dedi. Başkan Demircan’ın bu cevabı Başkonsolos Qian Bo tarafından memnuniyetle karşılandı.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol