19 Ekim 2016 Çarşamba 10:36
TİSK Başkanı, ABD Çalışma Bakanı İle Beyaz Saray’da

 Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Küresel İşbaşında Eğitim Türkiye Ağı (GAN TÜRKİYE) Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu, 6 Ekim 2016 tarihinde dünyadaki iyi uygulama örneği olarak gösterilen GAN TÜRKİYE faaliyetleri hakkında bilgi vermek üzere ABD Çalışma Bakanı Thomas E. Perez tarafından Beyaz Saray’da gerçekleştirilen Küresel İşbaşında Eğitim Toplantısı’na davet edildi.

Muhabirimizin edindiği bilgiye göre, GAN Yönetim Kurulu Üyesi Şirketlerin CEO’larının, Uluslararası Çalışma Teşkilatı (ILO), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Uluslararası İşverenler Teşkilatı (IOE) gibi kuruluşların üst düzey temsilcilerinin katıldığı toplantıda ABD Çalışma Bakanı Thomas E. Perez farklı ülkelerin işbaşında eğitim uygulamaları hakkında katılımcılardan bilgi aldı.

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Eyüboğlu dünyada kurulan ilk ulusal işbaşında eğitim ağı olma özelliği taşıyan GAN TÜRKİYE’nin faaliyetleri ve Türkiye’deki işbaşında eğitim uygulamaları hakkında Bakan Perez’e bilgi verdi.

Eyüboğlu Toplantıda yaptığı konuşmasında, işverenler olarak nitelikli işgücüne ihtiyaç duyduklarını ve işbaşında eğitimi genç işsizliğine en etkili çözüm olarak gördüklerini ifade ederken sözlerini şöyle sürdürdü: “25 Şubat 2015 tarihinde kurulan GAN TÜRKİYE’ye Üye 31 Şirketin yürüttüğü işbaşında eğitim programları dünyaya örnek teşkil ediyor. 1 yıl içerisinde 27 bin 64 gencimize eğitim olanağı sunduk. İŞKUR’un dünyada başka bir benzeri bulunmayan işbaşı eğitim programı teşvikleri sayesinde GAN TÜRKİYE Üyesi Şirketler yine 1 yıl içerisinde 4 bin 247 gencimize işbaşında eğitim imkanı verdi ve bunlardan bin 293’ünü istihdam etti. ABD gibi bu konuda yeni çalışmalar yapmaya istekli ülkelere, Türkiye’deki kamu yönetimi ile işverenler arasında yapılan işbirliğini örnek almalarını tavsiye ediyorum. Hükümetin desteği olmaksızın başarıya ulaşmak mümkün değil.”

ABD Çalışma Bakanı Thomas E. Perez Bakan Perez, işbaşında eğitimin ABD’de bir süredir ihmal edilen bir konu olduğunu, işbaşında eğitim konusunda ilerleme kaydetmiş ülkelerden örnek almaya çalıştıklarını ve işbaşında eğitimin borçlanmadan üniversite eğitimi almakla eşdeğer olduğunu ifade etti. Bakan Perez sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkedeki mevcut politik durumda taraflar işbaşında eğitim konusunda ortak bir görüşe sahipler. Bu yıl Hükümet olarak işbaşında eğitime 90 milyon dolarlık fon ayırdık. GAN gibi küresel bir ortağa sahip olmaktan memnuniyet duyuyoruz.”

TİSK Aralık 2015 tarihinden beri dünyada kurulan tüm Ulusal İşbaşında Eğitim Ağları’nı temsilen GAN Yönetim Kurulu Üyeliğini yürütmektedir.

Gan Türkiye Hakkında

Küresel kriz sonrasında giderek artan genç işsizliği sorunu B20 ve L20’nin de önemli bir gündem maddesi olmuş, 2013 yılında B20 ve L20 tarafından “Nitelikli İşbaşında Eğitimin Temel Unsurları” konusunda ortak bir anlayış geliştirilmiştir. Bu çerçevede gençlerin eğitim hayatından işgücü piyasasına geçişlerini kolaylaştırmak için Uluslararası İşverenler Teşkilatı (IOE) ve OECD Nezdinde Ticaret ve Sanayi İstişari Komitesi (BIAC) tarafından ILO’nun desteği ile 2013 yılında Küresel İşbaşında Eğitim Ağı (GAN) kurulmuştur.

Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan GAN’ın Sekretaryası Cenevre’de bulunmaktadır.

Küresel İşbaşında Eğitim Ağı’nın amacı (GAN) küresel çapta genç işsizliğine çözüm bulmak ve iş dünyasına gerekli beceriye sahip işçileri sağlayabilmektir.

GAN, farklı ekonomik, kültürel ve kurumsal ihtiyaçların karşılanması ile ulusal düzeyde kamu politikalarında ve mevzuatta etkinliğin sağlanması için ülkeler bazında Ulusal Ağların kurulması sürecini başlatmıştır.

Türkiye’de  TİSK kanalıyla bir Ulusal Ağ oluşturulmasına karar verilmiş ve 25 Şubat 2015 tarihinde GAN TÜRKİYE kurulmuştur. Söz konusu Ağ’ın Açılış ve İmza Töreni, G20 Başkanlığı ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) işbirliğiyle 25 Şubat 2015 tarihinde Antalya’da düzenlenen “Kaliteli İşbaşında Eğitimin Geliştirilmesi Konferansı” kapsamında gerçekleştirilmiştir.

 

 İsmail Ethem TABORU
Son Güncelleme: 19.10.2016 10:36
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol