Hasan Özen
Hasan Özen
24 Aralık 2018 Pazartesi 11:15
Gülden Gül Hanımefendi, “Çocukların yeri sokaklar değil okullardır”

Şehitkâmil Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen programın açılışında Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mustafa Yıldırım Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi ile ilgili sunumu ile başladı. Katılımcılara hitap eden Gül, Gaziantep’in her zaman olduğu gibi çocuk işçiliğinin önlenmesinde de en iyi örnek olması konusunda çağrıda bulundu.
 
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2019 yılının Çocuk İşçiliği Mücadele yılı olarak ilan edildiğini vurgulayan Gül, “Çocuk işçiliği ile mücadele illerde vali eşleri koordinesinde, gönül elçileri, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve hayırseverler işbirliğinde sürdürülecektir. Gaziantep çocuk işçiliğinin yüksek olduğu bir ildir ama çok şükür bu sorunu Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığındaki tecrübelerinin ışığında, belediye başkanlığında da devam eden ve önem verilen çalışmalarıyla birlikte sizlerin de desteği ile çözebilecek durumdayız” dedi.
 
Yapılan çalışmalarda çocuk işçiliğinin en önemli sebebinin ekonomik olduğunu dile getiren Gül, “Ekonomik sebebin yanında parçalanmış aileler başta olmak üzere aile içi iletişimin eksik olduğu çocukların bu konuya, bu soruna maruz kaldığı görülmektedir. Sizlerden beklentimiz tespit edilmiş, okullaştırılmış çocuklardan uygun gördüğünüz sayıda belirleyip onlara annelik, babalık, abilik, ablalık yaparak ailelerin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını paylaşmanızdır. Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde oluşturulan Çocuk İşçiliği ile Mücadele Birimimiz sizlere bu konuda yardımcı olmak için kurulmuştur. Bu çocukları kendi çocuğumuz gibi gördüğümüzde sorun kolayca çözülecektir. Çocukların yeri sokaklar değildir. Okullar ve sıcacık yuvalarıdır. Haydi, Gaziantep olarak her zaman olduğu gibi en iyiye örnek olalım. Bu çocuklarımızın ellerinden tutalım. Geleceğimizin gülen yüzlerine sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de konuşmasında 2012 yılında başlatılan Gönül Elçileri Projesinin dünyaya örnek olduğunu belirterek çocuk işçiliğinin önlenmesinin önemine değindi.
 
Başkan Şahin, “Çocuklarımızın elinde diken değil gül olsun istiyoruz. Onları dikenli ellere teslim etmemek için buradayız. Çocuklarımız geleceğimiz hayatımızın meyvası, hayallerimiz, emellerimizdir.  Ama her çocuk bazen aynı imkânlardan, fırsatlardan istifade edemeyebiliyor. Bugün baktığımız zaman sosyal devletin ne olduğunu ve insanı merkeze alan bir kalkınma modelinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
 
Artık dünya tek başına ekonomik kalkınmanın yetmediğini vurgulayan Şahin, “Dünyadaki yaşanan olayları görünce toplumsal huzur ve barışın, sosyal adaletin ve sosyal barışın sağlanması gerektiğini görüyoruz. Hiçbir kimseye geride bırakamayız. Hiçbir çocuğu dışlayamayız. Çünkü bir demek hayat demek. Bu çocuklarımızın hepsinin üzerinde kapsayıcı, kuşatıcı bir ana bakışı ile yüce Mevlamın verdiği rahmet ve şefkat bakışı ile yapacak çok işimiz var” şeklinde konuşmasını sürdürdü.
 
Vali Yardımcısı Halil Uyumaz ise fiilen yapılan hizmetlerde Gaziantep’in ilk sırada olduğunu belirterek her bir öğretmenin, kamu görevlisinin, vatandaşın gönül elçiliği yaptığını söyledi. Gaziantep’in çocuk işçiliğini önleme konusunda iyi olmasına rağmen bunun yeterli olmadığını vurgulayan Uyumaz, hep birlikte yapılacak faydalı çalışmalarla daha da iyi olunacağını ifade etti.
 
Okulların rehberlik öğretmenleri ile il protokolünün eşleri ile katıldığı program sunumların ardından sona erdi.
 
 

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol