Hasan Özen
Hasan Özen
12 Mart 2020 Perşembe 15:40
Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma Karamanda

Karamana 13 Mart Cuma günü gelecek olan yazarımız ile Üniversitemiz içerisinde bulunan 15 Temmuz Konferans salonunda okurları ve siz değerli halkımız ile buluşacaktır.
Saat: 20.00 de başlayacak olan Dünden Yarına Haçlı seferleri konulu konferansın ardından Yazarımız Prof. Dr. İhsan Süreyya SIRMA okurlarının kitaplarını imzalayacaktır.
Tüm Karaman halkımızı Değerli Hocamız Prof. Dr. İhsan Süreyya SIRMA’nın Dünden Yarına Haçlı Seferleri konulu konferansına bekliyoruz.

Prof. Dr. İhsan Süreyya SIRMA kimdir?
İlâhiyatçı, tarihçi, gezi yazarı. 10 Temmuz 1944, Pervari / Siirt doğumlu. İlkokulu Pervari’de bitirdi. Siirt Lisesi (1962) ve Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi (1966) mezunu. Üniversite öğrenimi sırasında, bir süre Batman’da, Türk Petrolleri’nde işçi, bir süre de Diyanet İşleri Başkanlığında memur olarak çalıştı. Fakülteyi bitirdikten sonra Siirt Lisesi’ne öğretmen olarak atandı. 1967’de kazandığı bursla Fransa’ya giderek İslâm tarihi alanında doktora (1973) yaptı.
Doktora çalışmaları sırasında, Arapça öğrenmek için bulunduğu Tunus’ta Zeytuna Üniversitesi’nde sosyolog Fadıl b. Aşur’un derslerine de (1969-70) katıldı. 1973-74 öğrenim yılında Erzurum Yüksek İslâm Enstitüsü’nde İslâm tarihi öğretmenliği yaptı. 1974’te Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi’nde İslam tarihi doktoru olarak (1974) görev aldı. Doçentliğe (1980) ve profesörlüğe (1989) yükseldi. 1993 yılında Sakarya Üniversitesine geçti ve 1995 yılında emekli olana kadar bu üniversitenin İlâhiyat Fakültesi’nde İslâm tarihi öğretim üyeliği yaptı. 1995-97 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan danışmanlığı görevinde bulundu. Çalışmalarını bir süre Viyana İslam Üniversitesi’nde, sonra yurda dönerek İstanbul’da sürdürdü.
Makaleleri, 1979 yılından başlayarak Yeni Devir, Millî Gazete, Bilgi ve Hikmet, Zaman, Yeni Şafak, İslâm, İslâm Mecmuası, Yeni Dünya, İlim ve Sanat, Kadın ve Aile, İstanbul Edebiyat Fakültesi Tarih Enstitüsü, Tarih ve Toplum, Diyanet gibi gazete ve dergilerde yer aldı. Kanal 7 televizyonunda dört yıl Seyahatnâme adıyla tarih programları yaptı. İslâm tarihi araştırmalarının yanı sıra, yurtiçi ve yurtdışında verdiği konferanslarla tanınan Sırma, ulusal ve uluslararası birçok konferansa katılarak bildiriler sundu. Muhammed Hamidullah’tan Makaleler adlı çevirisi ile 1986 Türkiye Yazarlar Birliği Çeviri Ödülünü kazandı.
 

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol