26 Ağustos 2016 Cuma 08:28
Çocuklarda Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

e-karaman.com - Kalp masajı nedir, kalp masajı nasıl yapılır, Çocuklarda Kalp Masajı Nasıl Yapılır gibi soruların cevabını bulabileceğiniz bu makalede, sizlere bu konu hakkında detaylı ve açıklayıcı bilgiler sunacağım. Kalp masajı, temel yaşam desteği olarak adlandırılan ilkyardım müdahalesinin bir kısmıdır. Temel yaşam desteği, hasta ya da yaralı kişilerin solunumlarının kesilmesi veya kalplerinin durması gibi durumlarda yapılan bir ilkyardım desteğidir. İlkyardımı yapan kişi öncelikle bulunduğu ortamda hastanın/yaralının güvenliğini sağlamakla işe başlamalıdır. İlkyardım uygulamalarını yapacak kişi güvenliği sağladıktan sonra hastanın/yaralının bilincini kontrol etmeli ve eğer bilinci kapalı ise;

 1. Hava yolunun açık olup olmadığını,

2. Bak-dinle-hisset olarak tabir edilen uygulama ile solunumun olup olmadığını,

3. Vücutta canlılık belirtilerinin olup olmadığını hızla kontrol edip saptamalıdır.

Eğer hava yolunun kapalı olduğu saptanmışsa, hastaya/yaralıya baş-çene pozisyonu verilmelidir. Baş-çene pozisyonu vermek için, bir el alına yerleştirilir, diğer elin iki parmağı çeneye yerleştirilir, daha sonra alından baskı uygulayarak baş geriye doğru itilir ve bu sayede dil yerinden oynatılmış olmasıyla birlikte hava açıklığı sağlanmış olur.

Buraya kadar yapılan tüm uygulamalar yetişkin ya da çocuklarda aynıdır. Bu kısımdan sonra yapay solunum ve kalp masajı uygulamaları yapılması gerekmektedir. Yapay solunum uygulaması için öncelikle hasta/yaralı baş-çene pozisyonuna getirilmelidir. Ardından hastanın/yaralının burnu hava çıkmayacak şekilde kapatılmalıdır.

Daha sonra hasta/yaralı eğer yetişkinse akciğerine yetecek oranda yani 466-600 ml. dolaylarında birer saniye süreyle iki kez, çocuk ise yaşına ve yüzünün ölçülerine göre belirlenmek kaydıyla yine birer saniye süreyle iki kez ağızdan oksijen verilir. İlkyardım desteği 30:2 şeklinde yani 30 kalp masajı ve 2 solunum şeklinde yapılmalıdır.

1. Yetişkinlerde kalp masajı:

Kalp masajının uygulanabilmesi için öncelikle hasta/yaralı sert bir zemine sırt üstü yatırılır. Göğüs kemiği ortalanarak göğüs kemiğinin merkezi tespit edilir. Ardından bir elin topuğu göğsün üzerine yerleştirilir ve diğer el de bu elin üzerine yerleştirilir. Her iki elin parmakları birbirine kenetlendirir. Göğüs kafesine yerleştirilen eller dirsekler bükülmeden, vücuda dik bir pozisyonda tutulur. Daha sonra göğüs kafesi 4-5 cm esneyecek şekilde baskı yapılmaya başlanır. 30 kez kalp masajı ve 2 kez solunum uygulanır.

2. Çocuklarda kalp masajı:

Çocuk sert bir zemine sırt üstü pozisyonda yatırılır. Yetişkinlerde olduğu gibi aynı şekilde göğüs merkezi tespit edilir. Ardından bir elin topuğu göğsün üzerine yerleştirilir ve dirsekler bükülmeden, vücuda dik bir pozisyonda tutulur. Daha sonra göğüs kafesi 4-5 cm esneyecek şekilde göğüs kafesine baskı yapılmaya başlanır. Yetişkinlerde iki el ile uygulanan kalp masajı, çocuklarda bir el ile uygulanır.

e-karaman.com

Son Güncelleme: 26.08.2016 08:28
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol