23 Kasım 2016 Çarşamba 17:55
Gebelikte Diş Sağlığı Nedir, Nasıl Takip Edilmelidir?

e karaman - Gebelikte vücuttaki dengelerin bozulması dişlerinizin daha çabuk çürümesine neden olabilir. Gebelikte abur cubura olan ilginiz artacaktır. Bununla beraber diş temizliğinize önem vermezseniz dişleriniz çabuk çürüyebilir.

Dişlerimiz vücudumuzda ki hassas organlarımızdandır. Zarar görmemeleri için mutlaka her gün gerekli bakım yapılmalıdır. İlk aylardaki kusmalardan sonra annenin diş temizliğine dikkat etmemesi, gebelik hormonlarının etkisi ile diş etleri daha çabuk kanayan annenin dişlerini fırçalamaktan kaçınması dişlerin zarar görmelerine ve daha çabuk çürümesine neden olabilir. Bu konuda annelerin izleyecekleri yollar nelerdir, ne zaman doktora gitmelidir, izleyeceğimiz yollar ne kadar faydalıdır vs. gibi sorulara cevap olarak aşağıda yazdıklarımıza bakmanızı tavsiye ederim.

Diş Doktoruna Ne Sıklıkla Görünmeliyiz?

Çocuk yapmayı planlıyorsanız ya da hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız diş hekiminize görünmenizi tavsiye ederim. İlk üç aylık dönemde diş temizliği yapılması uygun olacaktır. Diş hekimi hamileliğin kalan dönemi için bir tedavi takvimi hazırlayacaktır. Bu takvimde hangi yolları izleyeceğinizi diş hekiminiz size belirtecektir. Sonra ki üç aylık dönemde de ağız dokularında meydana gelen değişikliklerin ve ağız bakımının etkinliğinin değerlendirilmesi ile birlikte doktorunuz tarafından tekrar temizlik önerilebilir. Duruma göre bir sonra ki üç aylık dönemde de tekrar randevu verilebilir, fakat tüm bu seanslar mümkün olduğunca kısa süreli olmalıdır.

Gebelikte Diş Tedavisi

Eğer dişlerinize gerekli önemi gösterirseniz ve doktorunuza yukarıda belirttiğim sıklıkta görünür, diş temizliğinize dikkat ederseniz artı bir tedaviye daha gerek kalmayacaktır. Her gün en az iki kez, mümkün olursa her yemek sonrası dişlerinizi fırçalamaya dikkat etmelisiniz. Abur cubur isteğiniz size dişlerinizi ihmal ettirmesin. Bilinmeli ki vücudumuzda yüce Allah tarafından bize verilen her organ çok değerlidir ve bunların yerini yapay hiçbir şey tutamayacaktır. C ve B12 vitaminli yiyecekleri tüketmeniz gerekir ki dişleriniz vitaminsizlikten de zarar görmesin. Diş eti iltihabı da dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir. Her gün tüm dişlerde diş ipliği ile temizlik işlemi de yapılmalıdır. Diş ipliği dişlerinizin arasına sıkışmış artıkları çıkaracak ve onların orada çürüyüp dişlerinizi de çürütmesine izin vermemiş olacaktır. Siz dişlerinize dikkat ettikçe dişleriniz de size en güzel şekilde hizmet edecek canınızı acıtmayacaktır. Her şey karşılıklı değil midir? Soğuk içecekleri mümkün olduğunca tüketmemeniz gerekiyor. Buzlu su içmeyin. Buzlu, soğuk su dişlerimize zarar verir ve dişlerimizin direncini kaybetmesine, sızlamasına ve ağrımasına neden olur.

Hamilelik Sırasında Yapılmaması Gereken İşlemler Var Mıdır?

Genellikle acil olmayan işlemler de hamilelik sürecinde yapılabilir. Ancak herhangi bir diş tedavisi için en uygun zaman 4. ve 6. aylar arasıdır. Şiddetli ağrının eşlik ettiği acil durumlarda tedavi hamileliğin herhangi bir döneminde yapılabilir. Anestezi ve ilaç verilmesini gerektiren durumlarda takip eden doğum uzmanı ile irtibat kurulmalıdır. Ertelenebilecek işlemler doğumdan sonraya bırakılmalıdır.

e-karaman.com

Son Güncelleme: 23.11.2016 17:55
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol