31 Ağustos 2016 Çarşamba 15:53
Migren Nedir?

Migren çağın en fazla görülen hastalıklardan bir tanesi olup kısaca şiddetli baş ağrısı olarak tanımlanmaktadır. Ancak migren için sadece baş ağrısı demek yetersiz kalmaktadır. Çünkü sinir sisteminde disfonksiyon sonucunda meydana geldiği için şiddetli ataklara dönüşmektedir. Migren için daha çok başın arka tarafında ve boyun bölgesinde meydana gelen, sürekli olarak nöbetler halinde kendisini gösteren şiddetli bir baş ağrısıdır demek daha doğrudur.

Migrenin Belirtileri

Atak şeklinde gelen migrenin belirtileri arasında ilk sırada nöbet halinde gelişi yer almaktadır. Migren ağrıları yaklaşık 4-72 saat kadar devam etmektedir ve bu süre içerisinde kişilerin kendilerini karanlık odalara kapatmasını sebep olmaktadır.

Günün herhangi bir saatinde başlayıp uzun bir süre devam eden bu şiddetli baş ağrısı, genellikle kendisini sabah saatlerinde göstermektedir. Migren sırasında mide bulantısı, kusma, ses ve ışığa karşı hassasiyet, ruh halinde değişiklikler, bazı nörolojik değişiklikler, görme kayıpları, vücudun belli bölgelerinde uyuşukluk, konuşma bozuklukları gibi belirtilere sıkça rastlanmaktadır.

Migren Türleri

Migren basit migren ve klasik migren olarak ikiye ayrılmaktadır. Basit migren genellikle migren hastalığına sahip kişilerin %75’inde görülmektedir. Bu migren türünde aurasız ataklar meydana gelir. Bu sebeple de ismi basit migren olarak geçmektedir. Klasik migrende ise ataklar çok daha sık gelmektedir.

Migrenli hastaların yaklaşık olarak ’unu klasik migren hastaları oluşturmaktadır ve çocukluktan başlayan bu ataklar yaklaşık olarak 2-5 saat kadar sürmektedir. Görme kayıplarına da yol açabilecek kadar ileri boyuta ulaşmakta ve başın tek tarafındaki ağrılar ve kusmalara da neden olmaktadır.

Migrenin Tedavi Yolları

Sebebi tam olarak bilinmeyen bu baş ağrısı karşısında lazerle tedavi günümüzde en çok uygulanan yöntemlerden birisidir. Bunun yanında ilaç tedavisi de sıklıkla uygulanmaktadır. Migren ayrıca kalıtsal olarak anne veya babadan çocuğa geçebilmektedir.

e-karaman.com

Son Güncelleme: 15.05.2017 07:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol