07 Mayıs 2017 Pazar 12:08
Safra Kesesi Ve Hastalıkları

Safra kesesinin hacmi yaklaşık olarak 60 ml civarındadır. Safra kesesi safra sıvısındaki su ve elektrolitleri daha konsantre hale getirir. Safra kesesi aracı bir organ olduğundan hayati olarak varlığı mecburiyet arz eden bir organ değildir. Safra kesesi alınan kişilerde hayatına sağlıklı bir içimde devam edebilmektedir.

Safra kesesi taşları neden oluşur?

Safra taşı oluşumu oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Safra kesesi içerisindeki safranın konsantresinin artırımı sırasında hata meydana gelirse, safra kristalleşerek çamur veya taş oluşumuna yol açabilir. Bu taşlar değişken boyutlardadır. Safra taşı hastalığının kolesterol safra taşı ve pigment taşı olmak üzere 2 farklı türü vardır. Kolesterol safra taşında, beslenmedeki kolesterol, yağ düzeyinde artış ve lif eksikliği önemli etmenlerdendir. Pigment taşlarının oluşumunda ise en önemli faktör safra kanalında meydana gelen bakteriyel veya parazitik enfeksiyonlardır. Safra taşları toplumda sık görülmektedir. Erkeklerin %7'si kadınların ise 'inde görülür.

Safra taşı gelişiminde risk faktörleri

Safra taşı gelişiminde obezite, östrojen kullanımı ve genetik faktörler etkilidir. Ayrıca safra taşı hastalığı görülme sıklığı yaş ile beraber artmakta ve kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Siroz ve bazı hematolojik hastalıklar da safra taşı oluşumuna neden olabilmektedir. Genetik yatkınlık safra taşı oluşumunun nedenleri arasında gösterilebilir.

Safra kesesi hastalıklarında tanı

Abdominal radyografi uygulanarak safra taşı hastalarının %20sinde safra taşları gözlenebilmektedir. Safra taşlarının teşhisinde en doğru ve en kolay sonucu ise ultrasonografi vermektedir. Bazı özel durumlarda MRI ve BT de tanıda kullanılabilir.

Son Güncelleme: 07.05.2017 17:31
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol