04 Nisan 2017 Salı 18:03
Sirkenin Faydaları Nelerdir?

e-karaman.com  -  Sirkenin Faydaları Nelerdir? Altıncı yüzyıldan günümüze kadar gelen sirke, antioksidan ve antimikrobiyal pek çok faydalı özelliğe sahiptir. Gücünü; asetik asit, galik asit, kaşetin, epikaşetin, kafeik asit gibi bileşenleri, zengin miktarda yapısında bulundurmasına borçludur.

Önemli özelliklerinden biri, kimyasal ilaç ve bakterilerin atılımını sağlamasıdır. Örneğin aldığımız sebzeler: Uzmanlar, sebzelerin üzerinde olabilecek kimyasal ilaç ve bakterilerden arınması için mutlaka bir süre sirkeli suda bekletilmesini önermektedir. Sirkenin faydaları nelerdir yazımızda, sağlık açısından faydalarını daha ayrıntılı bir şekilde başlıklar altında inceledik.

Diyabet Üzerinde Etkisi

Diyabet vücudun insülin üretmek için yetersiz kalması ile oluşan bir hastalıktır. Diyabet hastaları, kan şekeri seviyesini sabit tutmaya çalışmalıdır. Bu nedenle de karbonhidratlı ve şekerli gıdalardan uzak durmaları gerekir. Sirke tüketimi, kandaki karbonhidrat ve şekerli gıdaların tüketiminden sonra, glukoz seviyesini ve dolayısıyla da insülin tepkilerini düşürür. Uyumadan önce iki yemek kaşığı sirke tüketimi, kan şekerinde meydana gelen açlığı yüzde dört azaltır. Dolayısıyla sirke kullanımı, kan şekeri düzenlemede oldukça etkili bir yöntemdir. Bu nedenle diyabet ve diyabet öncesi mutlaka tüketilmelidir.

Kilo Kaybı Üzerinde Etkisi

Sirke tokluk hissini arttırır çünkü diyabet üzerindeki etkisinde anlattığımız gibi, kan şekeri seviyesi ve insülin düzeyi üzerinde baskısı vardır. Bu sayede kilo vermeyi sağlar. Dolayısıyla sirke kullananlar daha az yemek yer. Bu durumda da kilo vermek kolaylaşır. Ayrıca uzmanlar, karbonhidratlı yemekleri de sirke ile tüketmenizi önermektedir. Diyet programlarına dâhil etmek isteyenler, salatalarına ve yemeklerine sirke ekleyebilirler.

Kolesterol Üzerine Etkisi

Günde bir iki kaşık sirkenin sabahları aç karnına alınması sonucunda iyi kolesterol seviyenizin kontrol altına alındığı araştırmalarla gösterildi. Eğer sirkeyi direk içemiyorsanız, 200 ml su ile 30 ml elma sirkesini karıştırıp her yemekten önce içebilirsiniz. Bu sayede HDL kolesterolünüz 'e kadar azalacaktır.

Son Güncelleme: 04.04.2017 23:25
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol