04 Ocak 2017 Çarşamba 13:29
Türkiye’de  İlk Bağımlılık Danışmanlığı Ve Rehabilitasyon Programı Açıldı
Üsküdar Üniversitesi - Bağımlılık, ülkemizde ve dünyada gittikçe artan bir sorun olarak karşımıza çıkarken bağımlılıkla mücadelede profesyonellerin eğitimi ve bu alandaki uzmanlıklar da büyük önem taşıyor. 

e-karaman haber sitesinin edindiği bilgiye göre, Bu alanda ciddi personel açığı bulunurken, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılan Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Yüksek Lisans Programı ile bağımlılık danışmanlarının yetiştirilmesi hedefleniyor.

Üsküdar Üniversitesi bağımlılıkla mücadelede ülkenin nitelikli uzman ihtiyacını karşılama adına lisansüstü eğitim programlarını çeşitlendirdi. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü çatısı altında açılan Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Yüksek Lisans Programı, bağımlılık danışmanlığı ve rehabilitasyonu kapsaması açısından Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, NPİSTANBUL Hastanesi AMATEM Koordinatörü Prof. Dr. Nesrin Dilbaz,  bir beyin hastalığı olarak değerlendirdiği bağımlılık hekimliğinin tıbbi tarafının yanı sıra psikolojik, sosyolojik ve felsefi yönünün debulunduğunu söyledi.

Bağımlıların sayısı artarken bu alandaki personel açığı da büyüyor

Böyle olunca bağımlılığın diğer bilim dallarını da ilgilendirdiğinin altını çizen Prof.Dr. Nesrin Dilbaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Hastamızın tıbbi tedavisi ve rehabilitasyonunu yaparken diğer bilim dallarına da ihtiyacımız oluyor, özellikle de bağımlılık danışmanlarına. Ülkemizde bağımlılık gittikçe artan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Öncelikli olarak sadece ülkemizde değil,  bütün dünyada haz ilkesine yönelme olduğundan özellikle hazza yönelik bir davranışın sonucunda davranışsal madde bağımlılığının gelişiminde yıllar içinde artış gözleniyor. Ancak aynı yükseliş tedavide ya da hastalığın yönetiminde görev alacak eğitilmiş personel noktasında görülmüyor. Burada bir eksiğimiz var. Personel eksiğini doktorlar ya da yardımcı sağlık personeli veya psikologlarla çözmeye çalışıyoruz ama onlar da yeterli değil. Bu ihtiyaca istinaden yaşanan ciddi boşluğu dolduracak ve bağımlılık danışmanı olarak eğitim görecek bir program hazırladık.”  

Deneyimli hocalarla klinikte çalışma olanağı sunuyoruz

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Programı olarak bu alandaki ihtiyacı karşılamayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, öğrencilere önemli avantajlar sunduklarını söyledi. İngilizce ve Türkçe psikolojisi eğitimleriyle çok deneyimli bir üniversite olduklarını belirten Prof.Dr. Nesrin Dilbaz, NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi’nde AMATEM birimlerinin olmasının da öğrencilerin eğitiminde ciddi avantaj sağladığını kaydederek şunları söyledi:

“Ben de danışman olarak burada çalışıyorum. Biz zaten çok uzun zamandan beri dünyadaki tüm tedavi olanaklarını hastalarımıza sunan, bu anlamda ilaç tedavisi, somatik tedavi ya da psikoterapiyi rehabilitasyonla birlikte sunmaya çalışan ekibiz. Öğrenci arkadaşlarım bir taraftan hem bu konunun uzmanı hocalardan teorik bilgiyi alacaklar öte yandan bu konuda klinik deneyimi olan hocalarla bizzat klinikte çalışma şansları olacak. Öğrencilerimiz bireysel olarak bağımlılıkla ilgili danışman olarak da staj yapma imkânına sahip olacak. Özellikle tezli olan grup, tez sırasında ve diğer dönemde de direkt olarak bağımlılık danışmanı olarak stajlarını ve pratiklerini yapabilecekler. Bu anlamda da ilkiz”

Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde ayrıca Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, İş Sağlığı ve Güvenliği, Nörobilim, Sağlık Yönetimi ve Sosyal Hizmet Yüksek Lisans programları ile Hemşirelik Anabilim Dalı ile Sağlık Yönetimi doktora programları yer alıyor.

 

 İsmail Ethem TABORU
Son Güncelleme: 04.01.2017 13:55
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol