Hasan Özen
Hasan Özen
07 Ocak 2019 Pazartesi 10:17
Vali Köşger: “Türkiye Mazlumların Sığınağı”

Anemon Otel’de düzenlenen Çalıştaya Vali Sayın Yavuz Selim Köşger Efeler Kaymakamı Cemal Şahin, İl Jandarma Komutanı Albay Mesut İnan, İl Müftüsü Ercan Aksu, Aydın İl Göç İdaresi Müdürü Soner Koç ile kamu temsilcileri katıldı.
 
Çalıştayda konuşan Vali Sayın Yavuz Selim Köşger, Türkiye’nin konum itibariyle dünyanın merkezinde yer aldığını belirterek, “Şunu vaka olarak hepimizin kabul etmesi lazım küresel dünyanın merkezi konumunda ülkemiz var. Bir söz var “Dünya tek devlet olsaydı Başkenti İstanbul olurdu” diye. Böyle coğrafi bir konumdayız. Biz Dünyanın merkezinde yer alıyoruz ve tarihin bütün evrelerinde de etrafımızda nerede bir yangın çıksa o yangından kaçanlar sığınacak bir ülke aradıklarında ilk akıllarına gelen ülkemiz oluyor.
 
        Bunun emsalleri var. İlk önemli göçlerden birisi 1492’ de Yüzbinlerce Yahudinin İspanya’daki Engizisyon’dan kaçarak ülkemize sığınmasıdır, devamında 1856’ da Osmanlı – Rus savaşını takiben Kafkaslarda çıkan savaş sonucunda bir buçuk milyon Çeçenin ülkemize sığınması, yine buna benzer Balkanlarda, Kafkaslarda ve Orta Doğu’da çıkan bütün sıkıntılarda sığınacak ülke olarak ülkemiz görülmüştür.
 
          Orta Doğu’da, Irak’ta çıkan sıkıntılarda beş yüz bine yakın Kürt kardeşimiz ülkemizi gelmiştir, şimdi ise Suriye’de bir sıkıntı yaşanıyor. Üç buçuk milyonu aşkın insan ülkemize sığınmış durumdadır. Bu bir yönüyle bizim açımızdan iftihar edilecek bir durum.
 
Dünyada bu insanları yerinden yuvasından eden zalimler de var, ama bütün mazlumların sığınağı olan bir ülke olmak da var. Bizim nasibimize çok şükür mazlumların sığınağı olmak düştü. Bu sebepten dolayı ülkemizin güzel yürekli insanlarına da müteşekkiriz. Bizim genetik kodlarımızda bu var, başka türlü davranamayız, biz böyle devam edeceğiz.” dedi.
 
Konuşmasının devamında, Türkiye’nin Suriyeli mültecilerin yaralarına merhem olmaya çalıştığını bunun insanlık görevi olduğunu belirten Vali Köşger, “Göç İdaresi teşkilatımız bütün çalışanlarıyla sadece Göç İdaresi teşkilatımız değil bütün kamu çalışanlarımızla bu kardeşlerimizin yarasına merhem olmaya çalışıyoruz.
 
          Vatansız olmak çok kötü bir şey, hiçbir insan durup dururken vatanını terk etmez. Allah kimseyi vatansız bırakmasın. “Canı cananı bütün varımı alsın da Hüda etmesin vatanımdan beni dünyada cüda” diyor Akif.. Vatanını kaybeden insanlara tüm merhametimizle bakmalıyız. Bir kaç kendini bilmez yüzünden milletimiz bu asil duruşundan vazgeçmemelidir. Bu insanlar ülkemizden güzel duygularla ayrılmalıdırlar” diye konuştu.
 
Muhtarların mültecilerle ilgili tespitlerini ilgili kurumlara ilettiklerini belirten Aydın İl Göç İdaresi Müdürü Soner Koç’da, “Mayıs 2015 te İl Göç İdaresi Müdürlükleri 81 ilde yabancıların tüm iş ve işlemlerini emniyet müdürlüklerinden devraldı. Kurumumuz dışarıda sadece Suriyelilerin işlemlerini yapan bir kurum olarak adlandırılıyor. Ancak Suriyeliler genel iş yoğunluğumuzun belki yüzde 10 u bile değil” dedi.
 
Konuşmasında, 2018 Küresel İnsani Yardım Raporuna göre dünyada 753 milyon aşırı yoksulluk düzeyinde insan olduğuna dikkat çeken Soner Koç, “Batı toplumları göçü engelleme politikaları geliştirirken Türkiye Cumhuriyeti Devleti göçü yönetmeyi şiar edinmiştir. Göç süreci fırsatları ve krizleri içinde barındıran bir olgudur. Biz bunun fırsatlarından istifade etmek istiyoruz” dedi.
 
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği İzmir Ofisi’nden Sinan Işın’da Türkiye’nin dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, “Biz de çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Mültecilerin koruma ve himayesi, eğitim, sağlık ve çalışma hakkına erişim çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu konuda muhtarlarımızın ve müftülük personelinin deneyimlerinden de yararlanmak istiyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol