10 Mart 2017 Cuma 23:03
Çocuğun Gelişmesi Nelere Bağlıdır?

Çocuğun gelişmesi nelere bağlıdır? Çocuk gelişimi denilince bir çoğumuzun aklına çocuğun fiziksel gelişimi gelir. Fakat bu bakış açısı yanlıştır. Çünkü çocuk gelişimi çocuğun hem fiziksel hem de psikolojik olarak yeterliliğidir. Yani çocuğun karnının doyması ve fiziki olarak yeterli boy ve kiloda olması yeterli değildir.    

Çocuğun hem fiziksel hem de psikolojik olarak gelişmesinde; sevgi , beslenme, güven en önemli kavramlardır.

1- Çocuğun en önemli ihtiyaçlarından birisi beslenmedir. Beslenme anne karnında başlar. Annenin yeterli ve dengeli beslenmesi demek anne karnındaki bebeğinde sağlıklı gelişmesi demektir. Yani bebeğin fiziksel olarak gelişmesidir .Bu sadece anne karnındaki beslenme için önemli değil. Çocuk doğduktan ve ek gıdaya geçtikten sonrada çok önemli ve gereklidir. Dengeli beslenmek yani çocuğun tüm vitaminler, proteinler, yağlar ve minerallerden yeterli ve dengeli şekilde tüketmesiyle mümkündür. Bütün bu gıdalardan yeterli ve dengeli şekilde tüketen çocuk hem gelişim açısından sorun yaşamaz hem de hastalıklara karşı dirençli olur. Yani sağlıklı gelişir.

2-Çocuğun gelişmesiyle ilgili diğer bir konuda sevgidir. Sevgi çocuğun duygusal doygunluğunu sağlar. Yani çocuğun psikolojik olarak gelişimini tamamlamasına yardım eder. Yani ebeveynleri tarafında yeterli sevilen, kaliteli vakit geçiren ve tercihlerine saygı duyulan çocuk psikolojik olarak doyar buda gelişiminin en önemli parçalarındandır. Eğer çocuk ailesi tarafından yeterli sevilmez ve bu doygunluğu yaşamazsa çeşitli gelişim sorunları yaşar. Ailesinin ilgisini çekmek için bebeksi tavırlara bürüne bilir, eğer okula gidiyorsa davranış bozuklukları gösterebilir be buna benzer bir çok sorun yaşanabilir.

3- Çocuğun gelişmesindeki bir diğer husus ise güven duygusudur. Çocuklar bilindiği üzere güven duygusunu en çok ailede tatmin eder anne ve baba çocuk için güven duyacakları en önemli kişilerdir. Güvende olan bir çocuk da yeterli doygunluğa ulaşır ve psikolojik olarak gelişir. Yani çocuk gelişimi çok yönlüdür ve bir bütündür.

e-karaman.com

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol