23 Şubat 2017 Perşembe 12:10
Ehliyet Sınavı Alabilmek İçin Lise Diploması Şart Mıdır?

Ehliyet, bir kimseye, belli bir konuda yeterli olduğunu belirtmek için ilgililerce verilen belgeye denir. Ancak genel manada kullanılışı, taşıtları kullanabilmek için birtakım sınavlardan sonra, sınavda başarılı olanlara verilen belgeye denilmektedir. Bizim bu makalede ele alacağımız konu da taşıt kullanabilmek için alınması gereken belge olan ehliyet hakkındadır.

Bizim bu makalede anlatmak istediğimiz asıl konu eğitimdir. Ehliyet alabilmek için, karayolları yönetmeliğinin 76.maddesinin c bendinde öğrenim durumu itibariyle en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmaları şartı vardır. Yani bu yönetmeliğe göre ehliyet sınavı alabilmek için lise diploması şart mıdır? şeklindeki bir soruya verilecek cevap hayır olacaktır. Şu an için lise diploması şart değildir.

Burada tartışılması gereken husus, ehliyet sınavı alabilmek için lise diploması şart mıdır sorusundan ziyade, ehliyet sınavı için lise diplomasına gerek var mıdır, gerek varsa niçin gereklidir gibi soruların cevabını bulmak olacaktır.

Son zamanlarda, özellikle geçtiğimiz on yıl içinde bu konu sık sık gündeme getirilmektedir. “İlkokul mezunları ehliyet almak için acele etsinler, aksi takdirde bir daha hiç alamayacaklar. Çünkü ehliyet alabilmek için lise diploması şartı getiriliyor. Aman ha acele edin.” Bu ve buna benzer ifadelerle insanlarda bir panik havası oluşturulmaktadır. Bunun yapılma sebebi hakkında tam olarak bilgi sahibi değiliz. Ancak ehliyet alabilmek için lise diploması şartı gereksiz bir uygulama olacaktır.

Araç sürücüsü olabilmek için herhangi bir mezuniyet belgesine gerek yoktur. Amaç okullaşma oranını arttırmak ise bunun yolu ehliyetten geçmemelidir. Araç kullanmak yetenek, bilgi ve tecrübe gerektiren bir beceridir. Bunun herhangi bir okuldan mezun olmakla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Aracı kurallarına uygun kullanabiliyorsan sorun yoktur.

Sonuç olarak, ehliyet sınavında lise mezuniyeti şartı gereksiz bir tartışma konusudur. Medeni sürücüler arzulanıyorsa, bu mezuniyetle ilgili bir şey değildir. Nice liseli, üniversiteli trafik magandaları olabildiği gibi, okuma-yazması dahi olmayan kurallara harfiyen uyan sürücülerin olduğu da muhakkaktır.

e-karaman.com

Son Güncelleme: 23.02.2017 13:05
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol