26 Ağustos 2016 Cuma 13:26
Ehliyet Sınavında Nerelerden Soru Çıkar?

e-karaman haber - Ehliyet, ülkemizde her 18 yaşını dolduran bireyin araç kullanmak için almak zorunda olduğu eğitimin sonucunda hak kazandığı belgedir. Bu belge sayesinde trafik konusunda bilgi sahibi olmayan bireyler bilgi ile donatılırken araç kullanma konusunda da tecrübe sahibi olmaktadırlar.

Ehliyete Sahip Olmadan Önce Ki İlk Adım

Trafiğe sorunsuzca çıkmak isteyen bir birey öncelikle ehliyet sınavlarından olan yazılı sınavı atlatmak zorundadır. Bu sınavda başarılı olan adaylar daha sonra araç kullanma sınavına tabi tutularak başarısına bağlı kalınarak ehliyetine hak kazanabilir. Ama öncelik tabi ki yazılı sınavdır.

Peki, Ehliyet Sınavında Hangi Sorular Çıkıyor Ehliyet sınavı tek oturumluk bir sınavdır. Genellikle Pazar günü yapılan bu sınav elli soruluk bir sınavdır ve sınav süresi 60 dakikadır. Sınav soruları sınava girecek tüm adaylar için aynıdır. Yani ‘B’ grubu için farklı, ‘D’ grubu için farklı sorular sorulmaz. Sürücü adayları yazılı sınavda sorulan 50 sorudan en az 35’ini doğru yaparak 70 puan almalıdırlar ki sınavın diğer aşamasına geçsinler.

Ehliyet Sınavı Soru Grupları

Ehliyet sınavında, yeni müfredata göre,
ilk yardım dersinden 12 soru,
trafik dersinden 23 soru,
motor dersinden 9 soru ve
trafik adabı dersinden 6 soru olmak üzere
toplamda 50 soru çıkar.

Sınavın ilk yardım dersinin konuları şöyledir; öncelikle ‘’İlk yardım nedir, ne işe yarar?’’ şeklinde derse giriş yapılır. Temel oluşturulduktan sonra trafikte herhangi bir kaza ya da tehlike anında uygulanabilecek ilk yardım hareketleri gösterilir. İnsan anatomisi hakkında kısa bilgi verilir. Sınavda da bunlarla ilgili şekilli sorular gelir.

Trafik dersi ise sınavda gelen soru ağırlığına bakarsak en önemli derstir. Bu bölümde sınavda trafikle alakalı her şeyi sorarlar. Buna örnek verecek olursak, trafik işaretleri ve lambası, yol çeşitleri (tali yol, şeritli yol vb.) gibi sorulardır. Motor bölümünde ise aracın çeşitli aksamlarının ne işe yaradığı, nasıl çalıştığı, hayat kurtarıcı bölümlerinin hangileri olduğu sorulur. Sınavın trafik adabı bölümünde ise trafikte diğer araç sürücülerine nasıl davranılması gerektiği hakkında sorular sorulur.

 

e-karaman.com

Son Güncelleme: 26.08.2016 13:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol