16 Mart 2017 Perşembe 13:07
Kpss Hangi Kurumlara Giriş İçin Girilmesi Gereken Bir Sınavdır?

KPSS nedir? Açılımı "Kamu Personel Seçme Sınavı"dır. KPSS'de eğitim durumuna göre farklı düzeylerde sınavlar yapılmaktadır. Lise/MYO(Meslek Yüksek Okulu) mezunları için ve fakülte(dört yıllık üniversite) mezunları için ayrı ayrı düzeylerde genel kültür ve genel yetenek sınavları yapılmaktadır. Bu sınavların yanında fakülte mezunları için bitirdikleri bölümlere göre ek sınavlar da olmaktadır.

Örneğin matematik öğretmenliği mezunu iseniz genel kültür ve genel yetenek sınavının yanında eğitim bilimleri ve matematik branşında sınava tabi tutulursunuz. Bu sınavlar ÖSYM(Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) başkanlığı tarafından her yılın başında açıklanan sınav takvimine göre yapılır. Sınava başvuru için ÖSYM sınav başvuru merkezlerine şahsen gidip bir kez yapacağınız sınav başvurusunun ardından alacağınız şifre ile her yıl yapılan sınavlara internet ortamından başvuru yapabilirsiniz. Öğretmenlik mezunları için sınavlar her yıl yapılır ve bir yıl geçerliliği vardır, diğer mezunlar için iki yılda bir yapılır ve geçerliliği iki yıldır.

KPSS hangi kurumlara giriş için girilmesi gereken bir sınavdır?

Devlet kurumlarına giriş için gereken bir sınavdır. Her kurum bütçe hazırlanmadan ihtiyacı olan personel miktarı ve özelliklerini Devlet Personel Başkanlığı’na bildirir ve onaylanan kadrolar bütçe hesaplamalarında dikkate alınarak o kuruma tahsis edilir. Kurum alacağı personeli ÖSYM'nin puan ve kişilerin puan, mezun olduğu bölüm ve devlet kurumlarında kabul edilen sertifikalarını dikkate alarak bahar dönemi ve sonbahar döneminde yılda iki kez yaptığı atamalarla alabileceği gibi kendi de internet sitesinde ilana çıkarak alım yapılır. Kamu kurumları kendileri ilan vermişse alacağı personelde aradığı şartları ayrıntılı olarak belirleyip (mezun olduğu bölüm, sertifikalar) belirli bir KPSS baraj puanı koyup elden ya da internet üzerinden başvuruları alıp puan sırasına göre asil ve yedek adayları belirleyerek yine internet sitesinde ilan eder. Kurumlar kendileri alım yapacaklarsa çoğu zaman ek özellikler de isteyebiliyor; bunlar belirli bir alanda belli bir süre (1, 2, 3 yıl) çalışmış olmak (sigorta belgesiyle belgelendirmek), belirli bir alanda tüksek lisans yapmış olmak gibi ek özellikler de arayabiliyor. Bu ilanlar yayınlandıktan sonra "memurlar.net" sitesi genelde hepsinin duyurusunu da ilan kategorisinde toplayarak ülkemiz gençlerinin bilgisine sunmaktadır.

e-karaman.com

Son Güncelleme: 16.03.2017 13:15
Anahtar Kelimeler:
ösymKPSSPersonelMemurlar
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol