23 Ağustos 2016 Salı 16:26
LYS ek yerleştirme tarihleri ÖSYM 2016

e-karaman.com - Birçok öğrenci geleceğini belirleyecek olan o kritik LYS sınavına girdi ve ardından istedikleri alanda okuyabilmek adına bir yükseköğretim kurumuna yerleşmek amacı ile tercihlerini yaptı. Tercihler açıklandıktan sonra ise birçok üniversitede kalan ek yerleştirme için boş kontenjanlar da açıklandı. Bundan sonraki işlemler nasıl olacak şimdi ona bir bakmak gerekiyor.

 Yerleştirme İşlemleri

Bunun için ÖSYM tarafından ek yerleştirme için tercih yapma adına verilen tarihler 26-30 Ağustos 2016 tarihleri arasıdır. İlk tercih sıralamasında her hangi bir üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler için yapılan bu tercih hakkındaki kayıt tarihleri ise 6-9 Eylül 2016 tarihleri belirlenmiştir. İlk tercihte yerleşen öğrenciler ise ek kontenjan seçeneğinden henüz kayıt yaptırmamış olsalar bile yine de yararlanma hakları olmayacaktır.

Ek yerleştirme  ÖSYM tarafından belirtildiğine göre, 26-30 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacak.

Bu ikinci yerleştirme ile bir üniversiteye gitme hakkına sahip olan öğrenciler ise kayıt için ‘e- Devlet’ sistemini kullanılarak kayıt yaptırma imkânları bulunmasının yanında ayrıca, yerleştirildikleri okullara gidip 12-16 Ağustos 2016 tarihleri arasında direkt olarak okullara giderek kayıt yaptırabilirler. Elektronik kayıt sistemini kullanan öğrencilerin okula gidip ikinci kez birebir kayıt yaptırmalarına gerek kalmamaktadır. Bundan sonra okuyacakları üniversitenin belirlediği tarihler arasında ders kayıtlarını elektronik ortamda yapabilirler.

 Ek Kontenjan Sistemi

Bazı üniversitelerin bir takım bölümleri bu bölümlere az tercih yapıldığı ya da kayıt yapılmadığı için boş kalır. Bu da ek kontenjan olarak bilinir. Diğer bir deyişle ek yerleştirme için ÖSYM’nin belirlediği tarihlerde tercihler yapılır ve üniversitelerin bu boş kalan bölümlerine birçok öğrenci yerleştirilir. Ek kontenjan adına kılavuz 2016-2017 öğretim yılı ilk tercih kayıtları kesin olarak son bulduğu zaman www.osym.gov.tr sitesinden açıklanacaktır.

 Ek Yerleştirme Başvurusunda bulunma Hakkı Olanlar

Bunun için 2016 –ÖSYS merkezi yerleştirme ile her hangi bir üniversiteye yerleştirilen öğrenciler ile açık öğretim kontenjansız bölümlerine yerleşme hakkı olan kişilerin bu ek kontenjan hakkından yararlanma imkânları bulunmaktadır. Ayrıca özel yetenek sınavı ile yerleşme hakkını da kazanan öğrencilerin bu imkândan yararlanma hakları bulunmaktadır. Ancak 2016 merkezi yerleştirme sistemi ile her hangi bir yükseköğretim programına yerleşmeye hak kazanan kişiler ek yerleştirme imkânından yararlanamayacak.

 2016 Ek Yerleştirme Adına Taban Puan

ÖSYS merkezi yerleştirme kesin kayıtları tamamen bittikten sonra ek kontenjanlar açıklanır fakat bunun için her hangi bir taban puan yoktur. Bu yüzden barajı geçen herkesin üniversitelerin boş kalan bölümlerine yerleşme hakları bulunmaktadır. Eğer boş kalan bir bölüm için 30 kişilik yer varsa ve bu noktada 5 açık kalmış ya da kayıt yaptırılmamış ise bu 5 kişilik boş kontenjana tercih yapma hakkı bulunmaktadır.

 

e-karaman.com

Son Güncelleme: 23.08.2016 16:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
lys 2016-08-23 19:28:48

Üniversite adaylarına ek yerleştirmede başarılar diliyorum. İnşAllah buradan bir kapı açılır.

Avatar
ek yerleştirme 2016-08-25 13:44:09

Bu bir fırsat olabilir gençler için. Ek yerleştirme yakında başlıyor.