02 Eylül 2016 Cuma 07:28
PDR Bölümü İçin Hangi Sınavlara Girmek Gerekiyor?

PDR Bölümü İçin Hangi Sınavlara Girmek Gerekiyor bu sorunun cevabını şöyle verelim. PDR bölümüne gitmek isteyen öğrenciler öncelikle YGS sınavına girmeli ve bu sınavda 180 puan barajını aşmalıdır. 180 puan barajını aşmak için bir öğrencinin 32 net yapması yeterlidir. 180 barajını aşan ve LYS sınavına girmeye hak kazanan öğrenciler PDR TM3'ten alım yaptığı için, LYS-1 (Matematik Geometri) ve LYS-3 (Edebiyat Coğrafya) sınavlarına girmelidirler.

PDR bölümünü kazanmak için ise iyi puanlar almak şart. 2015 yerleştirmelerine bakacak olursak bir devlet üniversitesinde PDR kazanan en düşük puanlı kişi 373 puanla Kars'ın Kafkas Üniversitesine ikinci öğretim olarak yerleşmiştir. Birinci öğretim olarak yerleşen en düşük puanlı kişi ise yine Kafkas Üniversitesine 374 puan ile yerleşmiştir. PDR bölümünde en çok tercih edilen Üniversite ise İstanbul Boğaziçi Üniversitesidir.

Peki, yalnızca YGS ve LYS sınavlarına girmek yeterli mi? Eğer zorunlu İngilizce eğitim veren bir Üniversiteye gitmişseniz öncelikle Muafiyet ve Seviye Belirleme Sınavı'na girmeniz gerekmekte. Eğer bu sınavı başarıyla tamamlarsanız 4 yıllık eğitiminize başlayabilirsiniz. Ancak bu sınavda sizden istenen sonucu yapamadıysanız 1 yıl İngilizce hazırlık okuyup başarıyla tamamladıktan sonra 4 yıllık eğitiminize başlayabilirsiniz. Genellikle İngilizce bölümlerden mezun olanlar daha çabuk iş bulurlar.

 Bölümü Tamamladıktan Sonra Girilecek Sınavlar

PDR bölümünü tamamladıktan sonra ne konuda ilerlemek istediğinize karar vermelisiniz. Eğer memuriyet yolunda ilerlemek istiyorsanız KPSS A sınavına girmeniz gerekmekte. Eğer özel sektörde çalışmak istiyorsanız kendinizi ispatlayıp özel kurumlara başvuru yapmanız gerekmekte. Eğer akademik anlamda bir ilerleme kaydetmek istiyorsanız yani yüksek lisans doktora yapmak istiyorsanız, ALES sınavına girmeniz gerekmekte. Sadece ALES ile bitmiyor. Lisans diplomanızın fotokopisi, Lisans transkript fotokopisi, özgeçmiş, nüfus cüzdanı fotokopisi gibi belgelerde yüksek lisans veya doktora başvurusu yapmanız için gereken koşullardan.

e-karaman.com

Son Güncelleme: 02.09.2016 07:28
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol