22 Ağustos 2016 Pazartesi 09:07
Karaman Müzesine dair önemli bilgiler

E-karaman sitemizde Karaman Müzesine dair güzel bir haber. Karaman Müzesi, Karamanda yer alıp Karamanın merkezinde, Turgut Özal caddesinde yer alır. Ayrıca bu müze Karamanoğulları Beyliğinin, Karamana bıraktığı sayısız mimari eserlerden bir tanesi ve mimari açıdan en güzellerinden olan Hatuniye Medresesinin arkasında bulunmaktadır.

Karaman Müzesi, Karaman ve çevresinde yer alan zengin arkeolojik, etnoğrafi eserlerin korunması ve bunların sergilenmesiyle oldukça zengindir. MÖ 8000 yılından beri iskân edilen Karamanın pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapmış olması da bu müzenin zenginliğini önemli ölçüde artırmaktadır. Bu müzenin inşa ediliş ve kuruluş amacı oldukça zengin olan Karaman kültürünün tanıtılması ve korunmasının sağlanmasıdır. Müze Arkeolojik salon ve etnoğrafi salonu olmak üzere iki farklı salona sahiptir. Bu salonlarda; Epipaleolitik, Neolitik, Kalkolitik devirlerine Brozn, Klasik çağlarına Roma devri, Bizans devri, Selçuklu devri, Anadolu

 Beylikleri, Karamanoğulları, Osmanlı dönemlerine ait eserler bulunur.

Karamanda ve çevresinde tarih öncesi ve tarih devirlerine ait sayısız eser bulunmuş ve bulunmaya devam ediyor olması bu müzenin ilgi çekmesini sağlamış ve bu çekiciliği artırmaya devam ettiriyordur. Fakat Karamanda müzecilik faaliyetlerinin geç başlaması sebebiyle birçok eser Karamandan çevre müzelere taşındığı için bu müze geçmişte, bugünlerde sahip olabileceği birçok eserini kaybetmiştir.

Bu kayıplara rağmen Karaman müzesi gelişmeye devam edip günümüzde de belirli eserleriyle ilgi odağı olmaya devam etmektedir. Bunlardan bir tanesi 1400 yıllık Mumyalanmayan kadın cesedi 1400 yıldır hiçbir kimyasala maruz kalmadan günümüze ulaşmıştır müze için önemli bir eser olan bu eser görenleri hayrete düşürüyor. Karaman Müzesi bu ve bunun gibi pek çok farklı kültürü içinde barındıran eserlere ev sahipliği yapmaya devam etmektedir.

 

 

e-karaman.com

Son Güncelleme: 22.08.2016 09:07
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol