11 Kasım 2016 Cuma 17:46
Şehir ve Âlimleri Sempozyumu Konya'da Başladı
Konya Haber - Şehir ve Âlimleri Sempozyumu bu gün başladı. Konya Büyükşehir Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ile Konya Tanıtma ve Eğitim Vakfı (KOTEV) işbirliğiyle 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya programları kapsamında düzenlenen Şehir ve Âlimleri Sempozyumu başladı.

Konya’dan ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden ilim adamlarının katılımı ile yapılan sempozyum, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Konya tanıtım filminin izlenmesiyle başladı.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, program ile ilgili bilgi verirken Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, şehrin insanına, insanın da şehre değer kattığını vurgulayarak, dünyanın farklı bölgelerinden ilim talep eden insanları çekmeyi başarmış olmasının Konya’yı çekim merkezi haline getirdiğini dile getirdi.

ÖĞRETEN ŞEHİR KONYA

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, kültürümüzde alimin ölümünün alemin ölümü gibi görüldüğünü belirterek, “Konya her zaman alimler ve arifler şehri olmuştur. 1200’lü yılların coğrafyamızdaki, bölgemizdeki en muhteşem şehri olarak alimlerin ve ariflerin bir toplanma mekanı, buluşma mekanı haline gelmiş. Zaman zaman tarih boyunca farklı süreçler yaşasa da Konya’nın bu sosyal genetiği aynı şekilde devam ediyor. Şehirler bazen farklı sıfatlarla tasnif edilir; tarım şehri, sanayi şehri, turizm, şehri, tarih şehri gibi. Bir başka manada şehirler; öğrenen şehirler, öğreten şehirler, eğiten şehirler olarak da tarif edilebilir. Böyle kategorize edilirse de Konya’nın eğiten bir şehir olduğunu düşünürüm hep. Konya’nın alimler şehri olarak devam ettiğinin bir göstergesi de ülkemizin, İslam dünyasının en önemli mütefekkir başbakanlarından birisini, Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nu kendi bünyesinden çıkarmış olmasıdır” dedi.

Konya Valisi Yakup Canbolat, alimlerin yaşadıkları şehre kimlik kazandırdığını belirterek, “Bir şehrin sosyal, kültürel ve ahlaki değerlerinin oluşmasında ve bu değerlerin korunmasında alimlerin büyük payı vardır. Bir şehre ruh kazandıran taş ve duvarlar değil, alimler ve onların rahle-i tedrisatından geçen insanlardır” diye konuştu.

İLİM, İRFAN, AHLAK VE HUZUR DİYARI KONYA

Sempozyumun açılış konferansını yapan Türkiye Cumhuriyeti 26. Başbakanı ve AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, ilim, irfan, hikmet, ahlak ve huzur diyarı Konya’da böyle bir sempozyumun yapılıyor olmasından memnun olduğunu belirterek, teşrif eden ve katkı sunanlara teşekkür etti.

Şehir ve alim söz konusu olduğunda bu çerçevenin oturduğu zemini tespit etmek gerektiğini kaydeden Davutoğlu, konuşmasında şehir ve medeniyet, bilgi ve medeniyet ilişkisine vurgu yaptı. Alim, fakih, muhaddis gibi kavramların İslam Medeniyetine ait olduğunu hatırlatan Davutoğlu, “İslam Medeniyetinde bilgi kaynakları nettir; akıl, beş duyu ve vahiy” dedi.

Konuşmasında Konya’nın doğu ve batıyı, bütün çevre havzalardaki birikimi bünyesinde muhafaza etmiş, yeniden şekillendirerek, İstanbul’u kuracak zihniyetin Anadolu’da yeşermesini, kökleşmesini ve Saraybosna’ya, Üsküp’e taşınmasını sağlayan bir çerçeve oluşturduğunu kaydeden Davutoğlu, “Bizim Konya’yı alimleriyle yakından tanımamız sadece Konya şehrini yakından tanımak anlamına gelmez. Aynı zamanda kültür ve medeniyet serüvenimizin ana oluşum hattını da bilmek anlamına gelir. Böyle bir çabayla ilki gerçekleştirilen Şehir ve Alimleri Sempozyumu’nun hayırlı olmasını diliyorum. Bu sempozyumlar devam ettikçe Konya yeniden dünyanın ilim ve irfan merkezi olacaktır” dedi.

AK Parti Konya Milletvekilleri, rektörler, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetlinin katılımı ile başlayan Şehir ve Alimleri Sempozyumu’nda 2 günde yapılacak 8 oturumda 29 tebliğ ele alınacak.

Son Güncelleme: 11.11.2016 17:46
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol