Hasan Özen
Hasan Özen
11 Ocak 2019 Cuma 15:25
Düzce Kabağı Lezzet Şenliğine Tüm Halkımız Davetlidir

Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi ve Düzce Üniversitesi katkı ve destekleriyle Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi organizasyonu ile bu yıl birincisi düzenlenecek olan Düzce Kabağı Lezzet Şenliği 28 Aralık 2018 Cuma günü Saat 14:00’da Anıtpark Meydanında başlıyor.
 
Türkiye’de kabak üretiminde ilk üç ilden biri olan Düzce; bu yıl birincisi düzenlenecek olan Düzce Kabağı Lezzet Şenliğine ev sahipliği yapacak. İlimiz kabak dâhil tüm tarım ürünlerinde en verimli toprakları barındırıyor.
Düzenlenecek olan Düzce Kabağı Lezzet Şenliği’ni tanıtmak amacıyla Düzce Valiliği Makam Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya Valimiz Sayın Dr. Zülkif Dağlı başta olmak üzere, Belediye Başkanı Dursun Ay, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, kurum amirleri, Düzce Belediye Kent Konseyi Kadın Meclisi Üyeleri katıldılar.
Düzce’nin ekim alanı açısından Türkiye genelinde 6., üretimdeki verimlilik açısından 1.sırada yer aldığını vurgulayan Valimiz Sayın Dr. Zülkif Dağlı şunları dile getirdi:  “Kabak üretiminde ilimiz hatırı sayılır bir durumda. Dekar başına 4 ton üretimle verimlikte ülke sıralamasında 1.sıradadır. Fındık gibi kabak da bizim yöresel ürünlerimizdendir. Bizler bu ürünü sadece ülkemize değil dünyaya nasıl tanıtabiliriz? Bunun için bu şenliği düzenledik. Şenlikte halkımız da kabaktan kaç çeşit lezzet yapılabileceğini görecek. Bundan sonra da bu şenliğin daha da büyüyerek devam edeceğini düşünüyorum.”
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 verilerine göre Ülkemizde 66 ilde balkabağı yetiştiriciliği resmi olarak yapılmaktadır. Ülkemizde toplamda 37.894 dekar ekiliş alanında 89.737 ton üretim yapılmaktadır. Bu verilere göre İlimiz Düzce’de 1.893 dekar ekim alanında 7.561 ton üretim gerçekleştirilmektedir. Üretim Miktarı olarak da Türkiye sıralamasında İlimiz 3. sırada olup ülke genelinde %8’lik bir orana sahiptir. Ekiliş alanına baktığımızda ise Türkiye sıralamasında 6. sırada olup ülke genelinde %5’lik bir orana sahiptir. Ülkemizde 1.000 dekar üzerinde balkabağı yetiştiriciliği yapılan iller arasında yaklaşık dekara 4 ton verim ile İlimiz 1. sırada yer almaktadır.
Organizasyon Komitesi tarafından bu yıl birincisi düzenlenen Düzce Kabağı Lezzet Şenliğinde kabaktan yapılan 40 çeşit tatlı, tuzlu, hamur işi ve yemek yapılacak. Ayrıca 3 ton kabak tatlısı, şenliğe katılan vatandaşlarımıza ikram edilecek. Hedefimiz Düzce kabağını dünyaya tanıtmak ve tattırmaktır. 
 
 

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol